Peste 18 milioane de alegatori chemati duminica la urne
Data publicarii: 07-06-2012 | Politica
Peste 18.000.000 de cetateni cu drept de vot sunt chemati duminica la urne pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.
* * * Dreptul de vot - numai in localitatea in care alegatorul isi are domiciliul
Cetatenii care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua alegerilor, pot sa-si exercite dreptul de vot pe baza buletinului de identitate, cartii de identitate, cartii de identitate provizorii, pasaportului diplomatic sau de serviciu. In cazul elevilor din scolile militare, acestia pot vota pe baza carnetului de serviciu militar. In lipsa acestor acte nu se poate vota.
Alegatorii se pot prezenta la urne, duminica, incepand cu ora 7,00, si pot sa voteze pana la ora 21,00. Daca, insa, in sectie sunt mai multe persoane care vor sa voteze, acestea vor fi lasate sa-si exprime optiunea si dupa aceasta ora.
Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul, conform actului de identitate.
De asemenea, alegatorii pot vota si in unitatea administrativ-teritoriala unde si-au stabilit resedinta cu cel putin trei luni inaintea datei alegerilor.
Alegatorii vor vota la aceeasi sectie de votare pentru toate cele patru functii: primar si consilier local, presedinte al consiliului judetean si consilier judetean, respectiv pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti si pentru primarul general al municipiului Bucuresti.
Potrivit BEC, cetatenii care nu se afla in circumscriptia electorala comunala/oraseneasca/municipala de domiciliu sau de resedinta, dar se afla in circumscriptia electorala judeteana sau a municipiului Bucuresti nu pot vota numai pentru candidatul la functia de presedinte al Consiliului Judetean si la functia de consilier judetean, respectiv pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti si pentru primarul general al municipiului Bucuresti, la o alta sectie de votare decat cea la care sunt arondati.
Alegatorii vor primi, cand se prezinta la urne, patru buletine de vot, cate unul pentru primar, presedinte de consiliu judetean, consilieri judeteni si locali.
Biroul Electoral Central a stabilit ca accesul in cabina de vot cu orice tip de aparate de inregistrare sau preluare imagini este interzis.
Potrivit BEC, in ziua alegerilor, si comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul localului sectiei de votare sunt interzise.
Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare trebuie sa instiinteze alegatorii ca, in momentul in care predau actul de identitate pentru a primi buletinele de vot si stampila cu mentiunea "Votat", au obligatia sa predea si aparatele de inregistrare sau preluare de imagini pe care le au asupra lor, urmand ca acestea sa le fie restituite dupa exercitarea votului.
Stampila cu mentiunea "Votat" se aplica in interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care doreste sa-i aleaga, in caz contrar buletinul fiind declarat nul.
Dupa ce au votat, cetatenii indoaie buletinul de vot si il introduc in urne. Introducerea buletinului de vot in alta urna decat cea destinata candidaturii nu afecteaza valabilitatea acestuia.
Ulterior, alegatorii trebuie sa predea stampila presedintelui sectiei, care are obligatia sa stampileze actul de identitate, mentionand data scrutinului. Daca cel care voteaza are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplica un autocolant cu mentiunea "Votat".
La procesul de votare, dar si la deschiderea urnelor si numararea voturilor pot sa asiste membrii biroului electoral al sectiei de votare, delegatii partidelor politice acreditati care au participat la alegeri si nu au reprezentanti in biroul electoral al sectiei de votare, observatori straini sau interni acreditati, delegatii mass-media, precum si candidatii. Legea nu limiteaza numarul candidatilor care vor sa asiste la procesul de votare, dar presedintele sectiei trebuie sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii.
Indepartarea din localul sectiei de votare a persoanelor care incalca legea si ordinea publica se realizeaza de catre personalul care asigura paza sectiei de votare numai la solicitarea presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.
Dupa inchiderea urnelor, va incepe numararea voturilor si incheierea proceselor-verbale.
Dosarele continand procesele-verbale cu rezultatele alegerilor se transporta sub paza personalului structurilor Ministerului Administratiei si Internelor.
Campania electorala, demarata pe 11 mai, se va incheia pe 9 iunie, la ora 7,00, incepand cu aceasta data fiind interzisa propaganda electorala, adica afisarea, lansarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip.
* * * Persoanele netransportabile si detinutii pot vota cu urna mobila
Persoanele netransportabile din cauza de boala sau invaliditate, aflate in spitale sau in azile, pot vota cu urna mobila, numai daca au domiciliul in raza teritoriala in care se afla locul in care sunt internate.
Potrivit prevederilor legale, pentru alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora sau a conducatorului institutiei sanitare ori de ocrotire sociala in care cei in cauza sunt internati, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii - stampila cu mentiunea "Votat" si buletine de vot - la locul unde se afla alegatorul, pentru ca acesta sa-si exercite dreptul.
Cererea de trimitere a urnei speciale poate fi depusa inclusiv in ziua votarii, in timp util pentru a permite deplasarea si revenirea acesteia inainte de inchiderea votarii. Cererea nu trebuie sa fie insotita de acte doveditoare.
In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala, care poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare.
In acest caz, votarea se face numai pe baza unui extras intocmit personal de presedintele biroului electoral de pe copia listei electorale permanente sau a listei suplimentare existente la sectia respectiva.
Lista se semneaza de presedinte si se stampileaza, iar persoanele cuprinse in aceste extrase trebuie sa fie radiate din celelalte liste existente la sectie.
Aceste prevederi nu se aplica personalului medical care efectueaza serviciul de garda.
De asemenea, persoanele condamnate care nu au fost lipsite de drepturi electorale si cele arestate preventiv voteaza numai daca au domiciliul in comuna, orasul, municipiul in care se afla penitenciarul in care sunt detinute. Acestea pot formula o cerere catre conducerea penitenciarului, indicandu-si domiciliul si datele personale.
* * * Desfasurarea procesului electoral
Fiecare sectie de votare trebuie sa aiba un numar suficient de cabine, urne si stampile de votare, care se asigura de catre primari.
Cabinele si urnele trebuie asezate in aceeasi incapere in care isi desfasoara activitatea presedintele biroului electoral al sectiei de votare si membrii acestuia.
In ziua alegerilor, la ora 6,00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare, in prezenta celorlalti membri, verifica urnele, cabinele, existenta listelor electorale, a buletinelor de vot si a stampilelor necesare votarii, dupa care inchide si sigileaza urnele, prin aplicarea stampilei de control a sectiei de votare.
Dupa ce au votat, alegatorii au grija sa nu se deschida buletinul de vot. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea votului, daca secretul este asigurat.
In cazul in care buletinul se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin, facandu-se mentiune despre aceasta in procesul-verbal al operatiunilor de votare.
Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.
Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa.
Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare in scopul de a-1 ajuta un insotitor ales de el.
Potrivit BEC, nestiinta de carte nu constituie un motiv temeinic pentru ca o persoana sa intre in cabina de vot cu insotitor.
* * * Votul valabil exprimat si votul nul
Voturi valabil exprimate sunt cele in care stampila cu mentiunea ''Votat'' este aplicata in interiorul unui singur patrulater, potrivit BEC.
Totodata, se considera valabil exprimat si votul in care stampila cu mentiunea ''Votat'' depaseste limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta, inclusiv situatia in care stampila este doar tangenta la un patrulater, dar nu atinge altul.
Daca stampila cu mentiunea ''Votat'' este aplicata in interiorul unui singur patrulater, dar pe buletinul de vot sunt inscrise diverse mentiuni ale alegatorului, votul este considerat valabil exprimat, indiferent de mentiunile care apar pe acesta.
Potrivit BEC, este valabil exprimat votul in cazul in care stampila cu mentiunea ''Votat'' este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a mai aplicat una sau mai multe stampile, fara sa atinga vreun alt patrulater.
BEC a mai stabilit ca sunt considerate voturi nule cand pe buletinul de vot nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare sau cand buletinul are alt model decat cel legal aprobat.
Vot nul este si atunci cand nu a fost aplicata stampila cu mentiunea ''Votat'' in niciun patrulater sau cand aceasta este pusa in doua sau mai multe patrulatere.
Daca stampila cu mentiunea ''Votat'' a fost aplicata in exteriorul patrulaterelor sau aceasta atinge doua sau mai multe patrulatere, votul este, de asemenea, nul.
* * * Informari ale BEC de alegeri
Prima informare a Biroului Electoral Central privind prezenta la vot la alegerile locale va fi duminica, la ora 11,30, datele fiind valabile pentru ora 10,00.
BEC a stabilit programul de monitorizare si informare a opiniei publice si presei asupra prezentei la vot pe 10 iunie.
Astfel, urmatoarea informare va fi facuta la ora 15,30 pentru ora 14,00, la 18,30 pentru ora 17,00, si 22,30 pentru ora 21,00.
Informatiile sunt obtinute dintr-un esantion de sectii de votare reprezentativ atat la nivel national, cat si judetean.
Birourile electorale ale sectiilor de votare cuprinse in esantion au obligatia sa transmita informatii privind prezenta la urne pana la orele 11,00, 15,00, 18,00 si 22,00.
Potrivit BEC, birourile electorale judetene, al municipiului Bucuresti sau ale sectoarelor vor furniza zilnic rezultate partiale incepand cu ora 10,00, din data de 11 iunie, pana la stabilirea rezultatelor finale. Informari privind rezultatele alegerilor se vor mai face la ora 14,00, 18,00, 22,00.
* * * Primarii, alesi pentru prima data din primul tur
Pentru prima data, alegerea primarilor se va face din primul tur. Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin, cu exceptia situatiilor de balotaj. In acest caz, se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul, la care vor participa doar candidatii aflati in aceasta situatie.
Si alegerea presedintelui de consiliu judetean se va face prin vot uninominal, intr-un singur tur de scrutin. Consilierii locali si judeteni vor fi votati pe liste de partid.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice