Mii de marci romanesti ar putea disparea o data cu integrarea
Data publicarii: 12-10-2006
"Dupa aderare, vor trebui retrase mii de marci despre care inca habar n-avem ca sint identice sau similare unor marci comunitare inregistrate. Pentru inceput, o firma se poate trezi cu o scrisoare de la o societate din alt stat membru prin care sa fie anuntata ca produce o marca pe care o detine la nivel comunitar. Daca marca nu este retrasa, firma straina poate depune plingere la statul roman, iar daca acesta nu ia masuri, litigiul se transfera la Curtea Europeana de Justitie", a avertizat Turcu.
El a adaugat ca in cel mai bun caz marca romaneasca va fi blocata pe piata interna. Oficialul crede ca sint multe firme care inca n-au cercetat daca marcile lor se "suprapun" peste marci comunitare, lucrul fiind cu atit mai ingrijorator cu cit timpul ramas pina la integrare este foarte scurt.
"Firmele mari si-au asigurat deja marcile. Cei care nu s-au trezit pina acum ar face bine sa verifice riscul care ii paste pe marca lor. Este relativ usor de verificat. Tot ce trebuie sa faci este sa consulti lista Oficiului European de Armonizare a Pietei Interne (OHIM), institutie similara Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) din Romania", a explicat Turcu.
Contrafaceri de 30%
Pe linga problema "dublarii" marcilor europene, Romania va avea de suferit din cauza contrafacerilor. Potrivit reprezentantilor REACT, 30% dintre produsele comercializate in Romania sint contrafacute. Semnificatia buna a acestei cifre este ca depaseste cu doar 5% media europeana. Insa UE a inglobat procentul de contrafaceri al nou-venitilor.
"Avem o problema la capitolul contrafaceri. Este recunoscuta de autoritati, dar este inca tolerata, pe argumentul puterii mici de cumparare a populatiei", a declarat Dan Docan, presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC). Principalul motiv pentru care romanii cumpara produse contrafacute ramine pretul inferior celor originale. Combaterea fenomenului este ingreunata in principal de veniturile scazute ale populatiei, iar apoi de coruptia celor care ar trebui sa se ocupe de scoaterea acestor produse de pe piata, a spus Docan.
Furnizori nationali de chinezarii
Potrivit datelor ARCC, 60% dintre contrafaceri provin din China, 25% din Turcia, 4% din Bulgaria si 3% din Emiratele Arabe Unite.
"Toate aceste produse se gasesc in angrouri. Iar perioadele in care se raspindesc cel mai mult sint de sarbatori si in sezonul estival. Doraly, Europa si Niro sint furnizori nationali de produse contrafacute", a declarat Docan.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii