ING pune lupa pe bancile grecesti: BNR are instrumente sa opreasca o eventuala fuga necontrolata a depozitelor

Data publicarii: 31-05-2012 | Finante-Banci

Romania este expusa riscului de contagiune cu piata bancara din Grecia, inclusiv din cauza liniilor de finan-tare de peste 4 mld. euro de la ban--cile grecesti care pot deveni incerte, insa BNR are instrumente puternice si poate interveni rapid cu injectii de lichiditate sau chiar prin infiin-tarea unei banci-punte pentru a opri o even-tuala fuga a depozitelor, arata o analiza a grupului olandez ING.

"Noile puteri ale BNR de a decide infiintarea unei banci-punte ar trebui sa permita o reactie mai puternica, iar probabila acoperire rapida a golului de finantare ar trebui sa reduca riscurile unei fugi a depozitelor", scriu analistii de la ING intr-un raport care evalueaza riscurile prezentei importante a bancilor cu capital elen in Bulgaria, Romania si Serbia.

Toate cele patru mari banci grecesti au fost recapitalizate de statul elen cu 18 mld. euro: NBG, care de-tine Banca Romaneasca, a primit 6,9 mld. euro, Piraeus - 5 mld. euro, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost - 4,2 mld. euro, iar Alpha 1,9 mld. euro.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: