Parlamentul European dezbate joi controversatul Acord ACTA

Data publicarii: 31-05-2012 | IT&C

Comisia de Libertati Civile a Parlamentului European isi comunica, joi, punctul de vedere in legatura cu ACTA, controversatul acord comercial de combatere a contrafacerii. Dezbaterile se anunta aprinse. Proiectul de raport al in legatura cu Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA), care urmeaza sa fie dezbatut joi in Comisia de Libertati Civile a Parlamentului European (LIBE), nu are formulari transante.

Autorul sustine ca ACTA, in forma de acum, da loc prea multor interpretari, nu clarifica anumite chestiuni juridice si de aceea ar fi prematura aprobarea acestui acord. Dar textul nu merge mai departe si nu se recomanda respingerea ACTA.

De aceea, mai multi membri ai comisiei LIBE - intre ei si doi europarlamentari romani, Renate Weber si Csaba Sogor - au depus zeci de amendamente care, practic, schimba total textul proiectului de raport: in locul formularilor vagi - de genul "dorim sa-i ajutam pe membrii Parlamentului European sa ia o decizie cat mai avizata daca sa respinga sau nu, ACTA" - modificarile aduse prin amendamente recomanda respingerea acordului de combatere a contrafacerii.

In mai toate orasele europene, ACTA a scos in strada sute de mii de oameni care condamna prevederile acordului, vazut de multi ca un instrument de cenzurare a internetului si de supraveghere a utilizatorilor spatiului virtual.

In urma izbucnirii scandalului, Comisia Europeana a cerut opinia Curtii de Justitie a Uniunii Europene, dar formularea raspunsului poate dura cel putin un an. Membrii parlamentului European nu vor sa astepte, sunt hotarati sa mearga mai departe cu procedurile si, cel mai probabil, ACTA va fi respinsa de plen.

Sursa: TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: