Topul judetelor cu cele mai mari restante la credite

Data publicarii: 30-05-2012 | Finante-Banci

Restantele romanilor la banci au continuat sa creasca in aprilie, cea mai mare crestere fiind inregistrata la imprumuturile in valuta, in conditiile in care deprecierea leului a lovit direct in persoanele cu credite in euro.

La finele lunii aprilie, valoarea totala a restantelor pe care companiile si persoanele fizice din Romania le aveau la banci, a ajuns la 23,86 miliarde de lei, in crestere cu 3,24% fata de luna anterioara. Comparativ cu luna aprilie a anului trecut, restantele creditelor au crescut cu peste sapte miliarde de lei.

La creditele in lei, valoarea restantelor a depasit 10 miliarde de lei in aprilie, in timp ce la imprumuturile in valuta, restantele ajung la 13,884 miliarde de lei, cu 3,64% mai mari fata de martie, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Cele mai mari restante sunt inregistrate in Bucuresti, unde intarzierile la plata ajung la peste noua miliarde de lei. Pe locurile urmatoare se afla Cluj, Timis, Brasov si Constanta, care, dealtfel sunt si cele mai dezvoltate judete din Romania.

La nivel national, 10,51% din creditele acordate de banci au intarzieri la plata. Judetul cu cea mai mare pondere a creditelor restante in total credite este Salaj, cu 18,25%, acesta fiind urmat de Suceava (16,3%), Alba (15,7%) si Arad (15,5%).

Pe de alta parte, in 20 de judete din tara ponderea creditelor restante este de peste 10%, luand in calcul atat creditele in lei, cat si pe cele in valuta.

In Bucuresti, ponderea creditelor restante ajunge la 9,81%. In Timis, ponderea restantelor ajunge la 11,3%, in Cluj la peste 13% si in Sibiu la 11,1%.

Cea mai mica pondere este inregistrata in Giurgiu (circa 3%), acesta fiind si singurul judet cu o pondere mai mica de 5%, potrivit datelor BNR.

Sursa: TVRInfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: