Topul judetelor cu cele mai mari restante la credite
Data publicarii: 30-05-2012 | Finante-Banci
Restantele romanilor la banci au continuat sa creasca in aprilie, cea mai mare crestere fiind inregistrata la imprumuturile in valuta, in conditiile in care deprecierea leului a lovit direct in persoanele cu credite in euro.
La finele lunii aprilie, valoarea totala a restantelor pe care companiile si persoanele fizice din Romania le aveau la banci, a ajuns la 23,86 miliarde de lei, in crestere cu 3,24% fata de luna anterioara. Comparativ cu luna aprilie a anului trecut, restantele creditelor au crescut cu peste sapte miliarde de lei.
La creditele in lei, valoarea restantelor a depasit 10 miliarde de lei in aprilie, in timp ce la imprumuturile in valuta, restantele ajung la 13,884 miliarde de lei, cu 3,64% mai mari fata de martie, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Cele mai mari restante sunt inregistrate in Bucuresti, unde intarzierile la plata ajung la peste noua miliarde de lei. Pe locurile urmatoare se afla Cluj, Timis, Brasov si Constanta, care, dealtfel sunt si cele mai dezvoltate judete din Romania.
La nivel national, 10,51% din creditele acordate de banci au intarzieri la plata. Judetul cu cea mai mare pondere a creditelor restante in total credite este Salaj, cu 18,25%, acesta fiind urmat de Suceava (16,3%), Alba (15,7%) si Arad (15,5%).
Pe de alta parte, in 20 de judete din tara ponderea creditelor restante este de peste 10%, luand in calcul atat creditele in lei, cat si pe cele in valuta.
In Bucuresti, ponderea creditelor restante ajunge la 9,81%. In Timis, ponderea restantelor ajunge la 11,3%, in Cluj la peste 13% si in Sibiu la 11,1%.
Cea mai mica pondere este inregistrata in Giurgiu (circa 3%), acesta fiind si singurul judet cu o pondere mai mica de 5%, potrivit datelor BNR.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului