Cum sa economisim: Alternative la clasicele depozite bancare
Data publicarii: 28-05-2012 | Finante-Banci
Romanii par sa fi invatat lectia predata de criza. Anul acesta, atat firmele cat si persoanele fizice din Romania au economisit mai mult si s-au imprumutat mai putin. In aceste conditii, tot mai multi oameni ar putea cauta alternative la clasicele depozite bancare, pentru a-si plasa economiile. Pentru cei care sunt dispusi sa isi asume un risc, exista plasamente care pot aduce castiguri substantiale, insa si pierderile pot fi pe masura.
Fondurile de investitii
Desi fondurile de investitii exista in Romania de circa 17 ani, sunt inca putine persoane care aleg aceste plasamente, unul dintre motive fiind si istoricul lor nu foarte atragator. Oamenii care au pierdut bani cu FNI si Caritas sigur nu au uitat.
La finele primului trimestru, numarul persoanelor care aveau plasamente in fondurile de investitii se apropia de 240.000, cei mai multi bani fiind atrasi de fondurile monetare si de cele diversificate.
Fondurile monetare sunt si fondurile cu cel mai scazut grad de risc, iar cele diversificate pot oscila intre un tip de fond si altul, in functie de sentimentul din piata.
Spre deosebire de depozitele bancare, care sunt infiintate pe o perioada determinata (o luna, 3 luni, un an, etc.), fondurile de investitii nu au o perioada definita, investitorul putand sa-si retraga banii oricand are nevoie.
Pe de alta parte, la un fond de investitii nu stii inainte care este randamentul obtinut, pe cand la depozite, dobanda este aflata inainte de deschiderea depozitului. Fondurile de investitii au randamente variabile, in functie de gradul de risc.
Un grad de risc mai scazut, similar cu cel al depozitelor, il au fondurile monetare si cele cu plasamente in obligatiuni.
Asigurari unit-linked
O alta alternativa de investitii sunt si asigurarile unit-linked. Acest tip de asigurari de viata ofera protectia prin asigurare si posibilitatea investirii. Astfel, asigurarile unit-linked au o componenta de investitie, adica o parte din prima platita va fi plasata in diferite fonduri de catre compania de asigurari.
Clientul are posibilitatea de a alege intre programe de investitii cu grade diferite de risc: de la programe de investitii cu grad scazut de risc (bonuri de tezaur, titluri cu venit fix) pana la cele cu grad ridicat de risc (care au in componenta titluri cu venituri variabile sau investitii pe piete de capital).
Asiguratul are dreptul de a alege fondurile si structura in care se vor investi banii, deasemenea avand posibilitatea sa schimbe aceasta structura pe parcursul derularii asigurarii. In schimbul primei de asigurare, asiguratul va primi o cota parte din investitiile facute, "unit-uri" la fondul de investitii respectiv.
Rascumpararea totala a politei se poate face de obicei oricand fiind egala cu valoarea contului (aceasta este reprezentata valoarea "unit-urilor" din fondurile financiare ale societatii de asigurare) minus taxa de rascumparare totala.
Actiunile companiilor listate
Desi puternic lovite de criza financiara, actiunile de la Bursa au adus castiguri importante investitorilor, de-a lungul timpului.
Totusi, investitiile la Bursa sunt destul de putin cunoscute in Romania, in prezent fiind activi circa 4.000 de investitori, in scadere drastica fata de 2007, inainte de inceperea crizei financiare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului