Nervozitatea pietelor in crestere inaintea summitului de la Bruxelles
Data publicarii: 24-05-2012 | Finante-Banci
Nervozitatea pietelor financiare a crescut brusc miercuri, provocand caderea burselor si a monedei unice europene, cu cateva ore inaintea unui summit european care nu a reusit sa risipeasca ingrijorarile legate de viitorul Greciei si al zonei euro, noteaza AFP.
Toate marile burse din Europa au inchis miercuri in scadere - la Madrid, cu 3,31%, pana la cel mai scazut nivel de dupa mai 2003, iar la Milano, cu 3,86%, ajungand la pragul cel mai coborat din ultimii trei ani. Bursa din Paris a inregistrat o scadere de 2,62%, in timp ce bursa din Frankurt a inchis cu un minus de 2,33%, iar cea de la Londra, cu -2,53%.
Moneda euro nu a putut evita aceasta spirala descendenta, atingand in jurul orei 14.50 GMT paritatea de 1,2564 dolari, nivelul cel mai scazut incepand din vara lui 2010. Catre 15.30 GMT, euro a urcat la 1,2583 dolari, dar a ramas sub presiune.
In acest timp, ipoteza iesirii Greciei din zona euro castiga tot mai mult teren. Miercuri, fostul premier elen Lucas Papademos a evocat-o deschis in paginile cotidianului Wall Street Journal.
Nervozitatea pietelor a fost alimentata si de zvonurile ca Eurogrupul ar fi cerut unui grup de lucru "sa se aplece asupra viitorului Greciei in zona euro", dupa cum a indicat un operator de pe piata, sub protectia anonimatului.
Intrebat despre acest subiect, un diplomat european a declarat pentru AFP ca tarile din zona euro vor reflecta la masurile de adoptat in caz de iesire a Greciei din uniunea monetara, pentru a-si coordona pozitiile, dar nu cred ca acest scenariu se va realiza si nici nu il doresc.
Miercuri seara, Ministerul grec de Finante a dezmintit "categoric", intr-un comunicat, zvonurile potrivit carora ar fi cerut, in cadrul teleconferintei Eurogrupului, "membrilor zonei euro sa pregateasca planuri pentru a face fata unei eventuale iesiri a Greciei".
Liderii Uniunii Europene se intalnesc miercuri seara la Bruxelles pentru un summit informal consacrat Greciei, dar si Spaniei si mijloacelor de relansare a economiilor europene.
Perspectiva acestei reuniuni, care nu se va incheia cu decizii concrete, nu a fost in masura sa calmeze tensiunile, investitorii continuand sa mizeze pe valori sigure, incepand cu titluri de stat germane. Pentru prima oara, Germania a imprumutat miercuri de pe piata obligatiunilor 4,45 miliarde de euro pe doi ani, cu dobanda zero, cererea fiind de 7,74 miliarde de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani