Tot ce trebuie sa stii din Codul Muncii despre concediul de odihna
Data publicarii: 22-05-2012 | HR/Cariere
Se apropie in curand perioada concediilor de odihna si trebuie sa stii care iti sunt drepturile, ca sa nu fi fentat de catre angajator. Tendinta angajatorilor in anii de criza economica, cand au ramas cu un numar de angajati sub necesar, este aceea de a diminua sau fragmenta concediile astfel incat sa nu ramana descoperiti pe anumite perioade.
Codul Muncii nu permite, insa, nici transformarea unor zile de concediu in bani in plus la salariu, nici faramitarea exagerata a concediului de odihna.
Astfel, potrivit legii, "compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca".
De asemenea, "in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt".
Programarea concediului trebuie solicitata cu cel putin 60 de zile inainte de momentul efectiv al inceperii acestui concediu.
Un alt lucru important pe care trebuie sa il stii este acela ca indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective, dar si angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna "in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca".
In acest ultim caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
Durata minima legala a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare si de 23 de zile pentru salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, precum si pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii