Tot ce trebuie sa stii din Codul Muncii despre concediul de odihna
Data publicarii: 22-05-2012 | HR/Cariere
Se apropie in curand perioada concediilor de odihna si trebuie sa stii care iti sunt drepturile, ca sa nu fi fentat de catre angajator. Tendinta angajatorilor in anii de criza economica, cand au ramas cu un numar de angajati sub necesar, este aceea de a diminua sau fragmenta concediile astfel incat sa nu ramana descoperiti pe anumite perioade.
Codul Muncii nu permite, insa, nici transformarea unor zile de concediu in bani in plus la salariu, nici faramitarea exagerata a concediului de odihna.
Astfel, potrivit legii, "compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca".
De asemenea, "in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt".
Programarea concediului trebuie solicitata cu cel putin 60 de zile inainte de momentul efectiv al inceperii acestui concediu.
Un alt lucru important pe care trebuie sa il stii este acela ca indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective, dar si angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna "in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca".
In acest ultim caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
Durata minima legala a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare si de 23 de zile pentru salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, precum si pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman