Fitch a revizuit in crestere perspectiva pentru ratingul Rompetrol Group
Data publicarii: 21-05-2012 | Afaceri
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in crestere perspectiva de rating a Rompetrol Group, de la 'negativa' la 'stabila' si a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta la 'B+', informeaza un comunicat de presa.
''Schimbarea perspectivei este provocata de procedurile legale incepute de statul roman in privinta Rompetrol Group fata de conversia actiunilor realizata in 2010 si de sprijinul acordat de KazMunaiGaz. In 2011, Justitia din Romania a respins cererile Executivului, dar acestea au fost atacate de Guvernul Romaniei, insa in mai 2012 procesele au fost suspendate pentru o perioada de sase luni de negocieri intre cele doua parti'', se arata in comunicatul Fitch.
Agentia subliniaza ca a luat in considerare scenariul potrivit caruia Rompetrol va fi obligat sa rascumpere 44 la suta din actiunile pe care statul le detine la Rompetrol printr-o conversie de tip bonduri pentru actiuni, insa grupul se va bucura in continuare de sprijinul KazMunaiGaz, ceea ce va avea un impact neutru asupra ratingului.
KazMunaiGaz, care este unicul actionar din iulie 2009 al Rompetrol, a oferit sprijin financiar grupului, inclusiv un imprumut sindicalizat pe cinci ani cu o valoare de 200 milioane de dolari, iar sprijinul financiar istoric a ajuns la 1,1 miliarde dolari, reprezentand majorarea capitalului companiei.
Fitch ia in considerare faptul ca legaturile strategice si legale intre cele doua entitati, Rompetrol si KazMunaiGaz vor ramane puternice, iar cele operationale vor fi moderate.
Agentia de evaluare noteaza ca fluxurile de capital al Rompetrol au ramas negative in 2011 datorita cheltuielilor de capital legate de modernizarea rafinariei Petromidia, in contextul in care sectorul de rafinare din Europa este intr-o situatie dificila.
Fitch asteapta un an 2010 in care fluxul financiar liber de disponibilitati va fi negativ, iar lichiditatea va fi sustinuta de imprumutul neutilizat de 200 milioane de dolari.
Grupul Rompetrol este o companie petroliera multinationala, cu sediul in Amsterdam, Olanda, cu majoritatea operatiunilor si activelor in Franta, Romania, Spania si Europa de Sud-Est. Principalele activitati ale grupului sunt in domeniile rafinare si marketing/vanzare de produse petroliere, dar si in operatiuni aditionale - explorare si productie, servicii petroliere, EPCM, transport etc.
Cu operatiuni in 12 tari, grupul intentioneaza sa devina unul dintre cele mai importante companii integrate petroliere din Europa.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman