ABI lanseaza parafa personala pentru brokerii imobiliari

Data publicarii: 15-05-2012 | Imobiliare

Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI) lanseaza stampila personala pentru toti brokerii acreditati ai asociatiei. Fiecare stampila include numele si numarul de licenta al fiecarui broker in parte. Initiativa vine ca un pas in plus facut in procesul de profesionalizare a comunitatii imobiliare si este dublata de o noua serie de contracte standardizate ABI, prevazute acum cu un spatiu special dedicat parafei personale.

Pentru a sustine credibilitatea brokerilor imobiliari in fata clientilor, documentele standardizate contin pe fiecare cotor avizul acordat de Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor (A.N.P.C.), atestand faptul ca modelele de contracte si formulare ABI respecta in totalitate prevederile legale in vigoare din domeniul protectiei consumatorilor.

Activitatea de broker imobiliar, recunoscuta ca meserie

Activitatea de agent imobiliar, desi considerata de multi o activitate slab sau deloc reglementata, este recunoscuta oficial ca meserie in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (C.O.R.), bine-cunoscutul nomenclator al meseriilor. Meseria de agent/ broker imobiliar are codul 341301 in C.O.R., fiind inclusa in grupa de agenti in activitatea financiara si contabila.

Pentru a practica meseria de agent/ broker imobiliar cu acte in regula, persoana care desfasoara aceasta activitate este obligata sa urmeze cursuri specializate. Pe baza diplomei de absolvire a acestor cursuri, se poate angaja in cadrul unei agentii pe post de agent imobiliar sau isi poate infiinta propria agentie imobiliara. De altfel, una din conditiile impuse de Registrul Comertului la fondarea unei agentii imobiliare este ca administratorul firmei sa fie absolvent al unor cursuri specializate.

Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI) organizeaza lunar cursuri de agent/ broker imobiliar in cadrul Scolii ABI. Sesiunile se intind pe o perioada de trei zile de teorie si doua de practica, urmate de un examen. Diplomele eliberate sunt vizate si recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Invatamantului. Urmatoarea sesiune a Scolii ABI va avea loc in perioada 18 - 20 mai 2012.

Pe langa pregatirea specializata in real estate, cunostintele din domeniul economic, juridic sau al comunicarii pot fi de un real folos agentului imobiliar care nu ar trebui sa fie doar un intermediar intre vanzator si cumparator, ci un specialist si un consultant.

Numarul celor care activeaza in brokerajul imobiliar a scazut considerabil o data cu venirea crizei. Astfel, de la 10.000 de persoane, cate numara comunitatea imobiliara in 2007 in Bucuresti, aceasta a ajuns anul trecut la aproximativ 4.000 de agenti/ brokeri.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: