Judetele fruntase la bani europeni
Data publicarii: 15-05-2012 | Finante-Banci
Institutul de Politici Publice a facut o analiza a absorbtiei fondurilor UE in perioada 2008-2011 in mai multe programe operationale. Judetul ce a absorbit cei mai multi bani e Suceava, in timp ce Iasiul conduce in clasamentul primariilor.
Atragerea fondurilor europene de catre consiliile judetene si primariile din Romania s-a facut in buna masura fara o prioritizare a proiectelor, cu supraestimarea posi-bi-litatilor locale pentru asigurarea cofinantarii, arata un raport dat ieri publicitatii de catre Institutul de Politici Publice. Documentul analizeaza capacitatea si implicarea administratiei publice locale in absorbtia durabila a banilor europeni pentru modernizarea si dezvoltarea comunitatilor din Romania.
In medie, in perioada 2008-2011 un consiliu judetean din Romania a accesat 174,5 milioane lei, adica aproximativ 41,2 milioane de euro din fonduri structurale. Pe primele locuri in acest clasament se gasesc judetele Suceava, cu 78,3 milioane euro accesate, Salaj, cu 73,51 milioane euro, si Ilfov, cu 66,54 milioane euro. Ultimele locuri sunt ocupare de Ialomita, cu 8,51 milioane euro, Alba, cu 9,57 milioane euro, si Satu Mare, cu 17,49 milioane euro. Cei mai multi bani la nivelul primariilor din orasele resedinte de judet au fost cheltuiti de Iasi, anume 75,1 milioane euro, Oradea (72,93 milioane euro) si Targoviste (68,26 milioane euro). Municipiul Giurgiu nu a reusit atragerea nici unui euro, arata datele IPP. La nivelul Capitalei, sectorul care a atras cele mai multe fonduri este sectorul 2, cu peste 4 milioane de euro. Sectorul 5 nu are nici un proiect finantat din fonduri structurale.
Capitala a reusit sa obtina proiecte din fonduri structurale in suma de 13,3 milioane euro. Sectoarele municipiului Bucuresti si primaria Capitalei au atras in perioada 2008-2011 61,13 milioane de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani