Greenpeace: Romania taie trei hectare de padure pe ora
Data publicarii: 15-05-2012 | Mediu
Romania taie trei hectare de padure in fiecare ora, suprafata forestiera totala despadurita si degradata, in perioada 2000 - 2011, fiind de 280.108 hectare, adica de aproximativ 28.000 de hectare pe an, potrivit unui studiu lansat luni de Greenpeace.
Greenpeace a lansat, luni, harta suprafetelor despadurite din Romania, in perioada 2000 - 2011. Conform acestei harti, cele mai afectate judete sunt Suceava, Harghita, Arges, Maramures si Cluj.
In acest context, organizatia solicita ministrului Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, sa ia masuri urgente pentru protejarea padurilor.
In Romania, padurile acopera aproximativ 29% din suprafata, fata de media tarilor Uniunii Europene, care este de 42%, si sunt concentrate in principal in zona montana.
"Studiul Greenpeace releva ca aproape jumatate, mai exact 48,95% din suprafetele despadurite in perioada 2000-2011 se afla in actualele arii protejate. Mai grav este faptul ca sunt afectate chiar padurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase. In comparatie cu alte tari din Europa, unde suprafetele ramase sunt mult mai mici, Romania are 218.500 de hectare de paduri virgine", a declarat Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace Romania.
Fenomenul despaduririlor este foarte raspandit, mai ales in judetele montane, iar autoritatile au responsabilitatea de a gestiona si monitoriza interventiile forestiere, afirma Greenpeace.
De asemenea, in cazul in care au loc taieri ilegale de arbori, este responsabilitatea autoritatilor sa efectueze controale si sa aplice sanctiunile necesare - iar unde este cazul sa intocmeasca dosare penale.
O cercetare realizata de Greenpeace Romania arata ca, in perioada 2009 - 2011, s-au inregistrat peste 30.000 de cazuri de taieri ilegale de arbori, care s-au soldat cu sanctiuni - amenzi contraventionale sau dosare penale - in functie de gravitatea faptei.
Cele mai multe cazuri de taieri ilegale s-au inregistrat in judetele Arges (peste 6.000), Gorj (2.500), Prahova (peste 2.000), Bacau (aproape 2.000).
Cele mai putine cazuri de taieri ilegale s-au inregistrat in Giurgiu si Teleorman, cu cate opt, respectiv 39 de cazuri, unde suprafata de padure este semnificativ mai mica fata de alte judete.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii