FMI recomanda Bulgariei sa nu isi reduca si mai mult rezerva fiscala
Data publicarii: 11-05-2012 | International
Fondul Monetar International (FMI) i-a recomandat joi Bulgariei sa nu investeasca o parte din rezerva sa fiscala in obligatiuni, alaturandu-se avertismentelor venite din partea bancilor centrale bulgara si europene impotriva acestui proiect al guvernului de la Sofia.
'Parasocurile fiscale trebuie sa fie consolidate pentru a salva stabilitatea. In aceasta etapa, ar fi prudent sa crestem rezerva fiscala si sa ii evitam reducerea', a declarat Catriona Purfield, sefa misiunii FMI din Bulgaria, citata intr-un comunicat, preluat de AFP.
Banca Centrala a Bulgariei s-a opus cu tarie in aprilie proiectului guvernamental, conform caruia 30 la suta din fondul ce garanteaza stabilitatea pensiilor, adica 276 de milioane de euro, sa fie investite in titluri de stat incepand din acest an. Procentul din fond, cifrat actualmente la 1,8 miliarde de leva /920 de milioane de euro/, investit in titluri de stat ar urma sa creasca in fiecare an pentru a ajunge la 70 la suta in 2016.
Fondul respectiv face parte din rezerva fiscala a Bulgariei, care s-a redus deja de la 8 miliarde de leva, in 2009, la 3,8 miliarde, la sfarsitul lui februarie.
In ceea ce-l priveste, ministrul de finante Simeon Diankov a declarat joi ca isi va mentine proiectul, asupra caruia parlamentul urmeaza sa se pronunte in cel mult doua luni.
Pe de alta parte, FMI a sprijinul proiectul guvernamental referitor la emiterea de obligatiuni in euro in valoare de pana la 1 miliard de euro, in vederea rambursarii unei datorii de 818 milioane de euro al carei termen-limita este ianuarie 2013. 'A recurge la pietele internationale pentru a asigura fonduri in vederea raspunderii la nevoi viitoare si consolidarii rezervei ar fi o alegere buna', in opinia dnei Purfield. Bulgaria intentioneaza sa emita obligatiuni pe cinci ani spre sfarsitul lunii mai-inceputul lunii iunie, pentru prima data in ultimii zece ani.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii