Bancile franceze BNP Paribas si Societe Generale reduc bonusurile
Data publicarii: 08-05-2012 | International
BNP Paribas si Societe Generale, cele mai mari banci din Franta, au anuntat reducerea bonusurilor anuale pentru traderi si bancherii de top, dupa ce sectorul bancar a fost afectat anul trecut de temerile privind capitalul si finantarea, transmite Reuters.
BNP Paribas va reduce nivelul bonusurilor cu 52%, la 488,7 milioane de euro, iar Societe Generale, banca franceza cea mai lovita de temerile privind lichiditatile in 2011, va scadea nivelul bonusurilor cu 44%, la 410 milioane de euro.
Ambele banci au majorat salariile de baza pentru 2011, cu 1,2% la BNP si 4% la SocGen, pentru a-si pastra angajatii performanti.
Luni, actiunile bancilor franceze au scazut puternic luni la bursa de la Paris, dupa ce victoria in alegeri a lui Francois Hollande a sporit temerile ca institutiile de creditare se vor confrunta cu taxe mai ridicate si ar putea fi nevoite sa divida unele din operatiunile lor mai riscante.
Actiunile BNP Paribas inregistrau luni un declin de 4,1%, actiunile Societe Generale au scazut cu 4,5% iar actiunile Credit Agricole cu 5,4%.
Hollande s-a angajat in campania electorala ca va forta bancile sa separe activitatile de retail de cele de investitii, considerate 'speculative', va impune o taxa pe toate tranzactiile si va majora taxa pe profiturile bancilor cu 15%.
Analistii se asteapta ca bonusurile acordate de banci sa scada cu aproape 40%, in urma declinului veniturilor ca urmare a crizei datoriilor din zona euro.
Si Autoritatea Bancara Europeana (EBA) ia in considerare reglementari legale obligatorii in cazul remuneratiei bancherilor si a bonusurilor, iar Uniunea Europeana a cerut EBA sa analizeze, pana in 2013, modul in care sunt platiti bancherii, ca parte a unui proiect legislativ vizand capitalul si lichiditatea.
Anul trecut, EBA a anuntat ca bancile vor trebui sa publice numarul angajatilor care castiga mai mult de un milion de euro (1,43 milioane de dolari).
Autoritatile de reglementare din intreaga lume vor sa tina sub control remuneratiile bancherilor, pentru a preveni repetarea riscurilor excesive asumate pentru a obtine profituri pe termen scurt, care au contribuit la propagarea crizei financiare mondiale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii