Bancile franceze BNP Paribas si Societe Generale reduc bonusurile
Data publicarii: 08-05-2012 | International
BNP Paribas si Societe Generale, cele mai mari banci din Franta, au anuntat reducerea bonusurilor anuale pentru traderi si bancherii de top, dupa ce sectorul bancar a fost afectat anul trecut de temerile privind capitalul si finantarea, transmite Reuters.
BNP Paribas va reduce nivelul bonusurilor cu 52%, la 488,7 milioane de euro, iar Societe Generale, banca franceza cea mai lovita de temerile privind lichiditatile in 2011, va scadea nivelul bonusurilor cu 44%, la 410 milioane de euro.
Ambele banci au majorat salariile de baza pentru 2011, cu 1,2% la BNP si 4% la SocGen, pentru a-si pastra angajatii performanti.
Luni, actiunile bancilor franceze au scazut puternic luni la bursa de la Paris, dupa ce victoria in alegeri a lui Francois Hollande a sporit temerile ca institutiile de creditare se vor confrunta cu taxe mai ridicate si ar putea fi nevoite sa divida unele din operatiunile lor mai riscante.
Actiunile BNP Paribas inregistrau luni un declin de 4,1%, actiunile Societe Generale au scazut cu 4,5% iar actiunile Credit Agricole cu 5,4%.
Hollande s-a angajat in campania electorala ca va forta bancile sa separe activitatile de retail de cele de investitii, considerate 'speculative', va impune o taxa pe toate tranzactiile si va majora taxa pe profiturile bancilor cu 15%.
Analistii se asteapta ca bonusurile acordate de banci sa scada cu aproape 40%, in urma declinului veniturilor ca urmare a crizei datoriilor din zona euro.
Si Autoritatea Bancara Europeana (EBA) ia in considerare reglementari legale obligatorii in cazul remuneratiei bancherilor si a bonusurilor, iar Uniunea Europeana a cerut EBA sa analizeze, pana in 2013, modul in care sunt platiti bancherii, ca parte a unui proiect legislativ vizand capitalul si lichiditatea.
Anul trecut, EBA a anuntat ca bancile vor trebui sa publice numarul angajatilor care castiga mai mult de un milion de euro (1,43 milioane de dolari).
Autoritatile de reglementare din intreaga lume vor sa tina sub control remuneratiile bancherilor, pentru a preveni repetarea riscurilor excesive asumate pentru a obtine profituri pe termen scurt, care au contribuit la propagarea crizei financiare mondiale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului