Cat cheltuie romanii pentru pavarea curtilor si ce culori prefera
Data publicarii: 08-05-2012 | Diverse
In ultimii 10 ani, 80% dintre romanii care si-au amenajat curtea au optat pentru folosirea pavelelor, adaptandu-se astfel la tendintele vestice in acest sens, unde acestea sunt folosite de peste 50 de ani. In acest moment un roman cheltuie intre 25 si 35 de euro pe mp pentru efectuarea unei lucrari complete, potrivit estimarilor Symmetrica, unul dintre principalii jucatori ai pietei locale de pavele si borduri vibropresate.
"Suprafata medie pavata a unei curti este cuprinsa intre 100 si 200 de metri patrati, iar costul pe metrul patrat include atat pavelele si bordurile, cat si terasamentele si materialele auxiliare”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.
Potrivit datelor companiei, pavelele sunt folosite in Romania la scara larga incepand cu anul 2000, decalajul comparativ cu tarile vestice fiind foarte mare. Astfel, in Italia, Germania sau Danemarca, astfel de produse sunt montate inca din urma cu 50 de ani.
In ceea ce priveste profilul cumparatorului de pavele pe piata din Romania, analizele Symmetrica arata ca decizia de cumparare este luata, in peste 70% dintre cazuri, de catre femei cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, cu venituri medii si mari.
"O alta categorie de cumparatori sunt persoanele care locuiesc si lucreaza in strainatate, dar care au o locuinta si in Romania. Acestea apreciaza acest tip de produs si fac comenzi din timpul iernii, dorind ca lucrarile sa aiba loc in luna august cand vin in concedii”, a mai adaugat Sebastian Bobu.
Nuantele simple de rosu si maro, in topul preferintelor
Decizia de achizitie este luata pe criteriu estetic, forma si culoarea fiind cele mai importante aspecte. Astfel, nuantele simple de rosu sau maro reprezinta circa 70% din vanzarile de pavele catre end-useri, in timp ce amestecurile de mai multe culori insumeaza un procent de 30%. In ceea ce priveste formele, cele cu laturi drepte, dreptunghiulare sunt alese cel mai des.
Conform datelor Symmetrica, pentru a lua o decizie romanii se informeaza de cele mai multe ori din cataloagele producatorilor, dar si din showroom-urile acestora, tinand in acelasi timp cont de ideile de amenajare occidentale.
"In cazul achizitiei propriu-zise, 70% dintre romanii aleg sa cumpere pavelele direct de la producator, in timp ce 20% se orienteaza catre magazinele specializate. Doar 10% apeleaza la antreprenorul lucrarii”, a mai spus Directorul Executiv al Symmetrica.
Acesta a adaugat ca, dincolo de criteriul estetic, consumatorii locali ar trebui sa faca alegerea si tinand cont de tipul de trafic ce se va desfasura pe suprafata pavata. Astfel, o alegere corecta se traduce printr-o investitie initiala mai mica si o durata de exploatare mai lunga, cuprinsa intre 15 si 30 de ani.
Cand vine vorba de consumul de pavele pe piata locala, datele Symmetrica mai arata ca 90% din vanzari se indreapta catre mediul urban, in timp ce doar 10% ajung in mediul rural.
Despre Symmetrica
Symmetrica este o companie 100% romaneasca, producatoare de pavele, borduri si rigole vibropresate pietonale si carosabile, intr-o gama variata de forme si culori. Aceasta a fost infiintata in 1994 de Florentina-Mihaela Stanciu si Florin-Cristinel Stanciu.
Prima fabrica Symmetrica a fost inaugurata in 1999 la Veresti, judetul Suceava, urmata apoi de unitatile de productie de la Podu Iloaiei, judetul Iasi (2010), Bolintin Vale, in apropiere de Bucuresti (2011) si Prejmer, judetul Brasov (2012).
Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele si borduri se numara Arena Nationala, parcul balnear din statiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcari cu pavele ecologice in Bucuresti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de strazi, trotuare si parcuri ecologice din intreaga tara.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii