Nicolas Sarkozy, al 12-lea lider european inghitit de criza
Data publicarii: 07-05-2012 | International
Criza economica a inghitit duminica inca un lider european, pe presedintele francez Nicolas Sarkozy, conservator, invins de socialistul Francois Hollande, remarca EFE.
Schimbarea politica din Franta, odata cu victoria lui Hollande, presupune un salt calitativ data fiind ponderea pe care o are aceasta tara in configurarea directiilor politice ale Uniunii Europene, prin intermediul asa-numitei axe franco-germane.
Cu Sarkozy, numarul schimbarilor care s-au produs in Europa din 2010 - an in care criza economica si financiara a inceput sa afecteze eurozona si restul tarilor din Uniunea Europeana - se ridica la 12. In acesti doi ani, alegatorii au pedepsit partidele aflate la putere, insa in alte tari s-a constatat o ascensiune a extremei drepte, cu atitudini nationaliste, antieuropene, protectioniste si xenofobe (Belgia, Olanda si Finlanda).
In Franta, ascensiunea extremei drepte s-a evidentiat in primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, din 22 aprilie, cand candidata Marine Le Pen a obtinut 17,9% din voturi.
Schimbarile politice din Europa ca efect al crizei au inceput in mai 2010, cu alegerile din Marea Britanie, la care laburistii au suferit cea mai mare infrangere din istoria lor si in care conservatorii au trebuit sa formeze un guvern de coalitie cu liberalii, primul in 70 de ani. Au urmat alegerile din Belgia si Olanda, in iunie 2010, la care alegatorii au respins la randul lor partidele aflate la putere. Belgienii i-au pedepsit pe crestin-democrati si i-au transformat pe separatistii flamanzi (N-VA) in principalul partid din parlamentul federal, urmati de socialistii valoni.
Si in Olanda crestin-democratii au pierdut in fata liberalilor, desi s-a remarcat mai degraba ascensiunea PVV, partid de extrema dreapta, care s-a clasat pe locul trei in urma scrutinului legislativ. Sprijinul PPV a fost fundamental in sustinerea guvernului de coalitie al liberalilor si crestin-democratilor, iar refuzul sau de a accepta reducerile pentru a scadea deficitul a provocat demisia executivului olandez la 23 aprilie 2012. De altfel, la 12 septembrie vor avea loc in Olanda alegeri legislative.
In 2011, esecurile partidelor aflate la putere au continuat. In februarie, Irlanda a organizat alegeri generale anticipate, in care Fianna Fail (Partidul Republican), aflat la putere din 1997, a suferit o infrangere severa in fata partidului conservator Fine Gael, care a obtinut 76 din cele 166 de mandate.
A urmat Portugalia in iunie, cand conservatorii de la PSD au castigat in fata socialistilor. In septembrie 2011, danezii a oferit victoria blocului de centru-stanga in alegerile generale, in detrimentul fortelor de centru-dreapta, aflate la putere din 2000.
In Spania, alegerile generale care au avut loc la 20 noiembrie 2011 au consfintit castigarea majoritatii absolute de catre Partidul Popular (conservator), in detrimentul socialistilor (PSOE) care guvernasera pana atunci.
Anul 2011 s-a incheiat cu alegeri anticipate in Slovenia, desfasurate in decembrie, pe care le-a castigat Slovenia Pozitiva (LZJ-PS), partid de stanga recent infiintat, Partidul Social-Democrat (DS), aflat la putere, pierzand scrutinul.
Grecia si Italia au fost doua cazuri speciale, dat fiind ca liderii lor au fost inlocuiti de guverne tehnocrate, in fruntea carora s-au aflat personalitati apropiate Uniunii Europene. In Grecia, aflat sub presiunea comunitatii internationale, premierul Giorgios Papandreu si-a prezentat demisia la 9 noiembrie 2011 si a fost inlocuit de Lucas Papadimos, care facuse parte din boardul executiv al Bancii Centrale Europene (BCE). Conservatorii de la Noua Democratie au fost in aceasta duminica partidul cel mai votat la alegerile legislative anticipate, insa rezultatul foarte strans nu-i va permite sa guverneze singur.
In Italia, guvernul lui Silvio Berlusconi a cazut la 12 noiembrie 2011 si, in ziua urmatoare, presedintele republicii, Giorgio Napolitano, l-a insarcinat pe fostul comisar european Mario Monti cu formarea unui nou executiv.
Finlanda are un guvern conservator de la alegerile generale din aprilie 2011, care a castigat la mustata. Insa evenimentul cel mai semnificativ a fost ascensiunea partidului de extrema dreapta Adevaratii Finlandezi, care a obtinut 39 de mandate, cu opt mai mult decat in 2007. Triumful dreptei s-a confirmat si la alegerile prezidentiale din februarie 2012, cu victoria lui Sauli Niinista, primul presedinte conservator din 1956.
In Slovacia, dupa alegerile generale din 10 martie 2012, social-democratii s-au impus in fata blocului conservator, care guverna din 2010.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului