Delegatia FMI a avut marti discutii la ANAF
Data publicarii: 02-05-2012 | Actualitate
Delegatia Fondului Monetar International a avut, marti, discutii tehnice la sediul ANAF, in cadrul celei de-a cincea misiuni de evaluare a Acordului Stand by de tip preventiv, incheiat cu autoritatile de la Bucuresti.
Echipa prezenta la ANAF a fost condusa de Jeffrey Franks, negociatorul sef pentru Romania, viitorul sef al misiunii, Erik de Vrijer, si reprezentantul rezident al FMI la Bucuresti, Tonny Libek.
Oficialii Fondului au anuntat, saptamana trecuta, ca misiunea continua la nivel de experti, urmand ca discutiile la nivel politic sa fie reluate pe marginea scrisorii de intentie a Guvernului, dupa aprobarea de catre Parlament a noului Cabinet, condus de actualul premier desemnat, Victor Ponta.
Intre subiectele abordate in intalnirea de la ANAF s-au aflat "imbunatatirea colectarii si masurile de combatere a evaziunii fiscale", potrivit unor surse din MFP.
Discutiile de marti de la ANAF urmeaza unei intalniri avuta, luni, de Misiunea FMI la sediul USL cu premierul desemnat, Victor Ponta, unde a fost prezent si actualul ministru de finante, Bodgan Dragoi.
Potrivit datelor publicate de Minister, bugetul general consolidat inregistra, la finalul lunii martie, un deficit de 3,4 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB, incadrandu-se in tinta stabilita cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 45,7 miliarde lei au fost cu 9,9% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, in termeni nominali si cu 0,3% ca pondere in PIB.
Veniturile fiscale au inregistrat, in termeni nominali, o crestere cu 16,5% fata de anul precedent, dintre acestea cresteri semnificative fiind inregistrate la taxa pe valoarea adaugata (plus 7,6%), accize (plus 7,3%), impozit pe venit (plus 21,2%).
Contributiile de asigurari au fost in suma de 12,8 miliarde lei in crestere cu 8,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent atat in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (plus 3,8%), cat si in cazul veniturilor nefiscale (plus 21,7%).
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 35% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 49,1 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 4,9%, fata de anul precedent, dar s-au redus cu 0,1% ca procent in PIB, cresterea inregistrandu-se in principal la proiectele finantate din fonduri UE (plus 54,7% fata de anul 2011) si dobanzi (plus 17,9%).
Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri si servicii cu 4,6%, ca urmare a platilor facute din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente.
Cheltuielile de personal s-au majorat cu 0,9%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, intrucat in luna ianuarie 2011 nu este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si nici platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala (salariile majorate si contributiile s-au platit incepand cu luna februarie 2011).
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 7,3 miliarde lei crescand in termeni nominali cu 43,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Conform Scrisorii de Intentie, tinta deficitului bugetului general consolidat se calculeaza pornind de la 3,1 miliarde lei, care se ajusteaza cu valoarea cu care cheltuielile de investitii depaseste plafonul de 6,7 miliarde lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman