Pozitia Ariston privind suspendarea programului Casa Verde
Data publicarii: 27-04-2012 | Mediu
Pozitia Ariston Thermo Romania, principalul jucator al pietei locale de sisteme de incalzire domestice (panouri solare, centrale termice, boilere electrice) privind suspendarea programului Casa Verde:
Catalin Draguleanu, Director de Vanzari al Ariston Thermo Romania
Conform anuntului facut de ministrul Mediului, Attila Korodi, programul Casa Verde va fi sistat in acest an, dupa ce in 2010 si 2011 a inregistrat un adevarat succes. Acest program viza instalarea de sisteme solare, centrale pe peleti si pompe de caldura, pentru fiecare din aceste variante statul suportand o parte dintre costuri. Astfel, in cazul montarii unei centrale pe peleti sau a unui sistem cu panouri solare, valoarea subventionata a fost de pana la 6.000 de lei, in timp ce pentru pompele de caldura s-a ajuns pana la 8.000 de lei.
In acest sens, consideram ca stoparea programului Casa Verde va duce la o scadere dramatica a cererii de panouri solare pe piata locala, dupa ce in ultimii doi ani Romania a reusit sa recupereze din decalajul avut fata de tarile vestice in ceea ce priveste utilizarea pentru producerea de apa calda menajera a unor echipamente care folosesc energii regenerative si care nu sunt poluante in acelasi timp.
Daca pana in acest moment romanii ce doreau sa foloseasca tehnologii de ultima generatie puteau miza pe ajutorul statului, din acest moment acestia vor fi nevoiti sa suporte costurile integral. Cum instalarea unui sistem de panouri solare nu este o prioritate pentru o gospodarie, mai ales in situatia economica actuala, credem ca numarul romanilor care vor opta pentru aceasta solutie va scadea.
Un alt motiv ce a dovedit eficienta programlui este faptul ca, daca in 2010 romanii au fost reticenti cu privire la eficienta programului si sceptici in ceea ce priveste recuparearea investitiei prin subventiile acordare, in 2011 programul a capatat credibilitate si am observat o crestere accelerata a cererii de panouri solare, cea mai mare parte dintre cumparatori optand pentru un astfel de sistem datorita sprijinului acordat de stat.
Astfel, potrivit calculelor Ariston Thermo Romania, inaintea demararii celor trei programe circa 20.000 de locuinte erau dotate cu panouri solare. Finantarile guvernamentale acordate prin programul amintit in perioada 2010 - 2011 asigura insa majorarea acestui numar la circa 50.000.
Odata cu finalizarea montajului panourilor achizitionate prin intermediul Casa Verde 2011, Romania se va apropia de tarile din regiune in ceea ce priveste suprafata de panouri solare instalate la 1.000 de locuitori. Astfel, la finalul anului trecut in Romania erau instalati 5 mp de panouri solare la 1.000 de locuitori, in timp ce in Bulgaria raportul este de 2,6 ori mai mare, iar in Ungaria de 2,7 ori mai mare. Si in Polonia, suprafata de panouri solare instalate la 1.000 de locuitori este de 3 ori mai mare ca in Romania. In acelasi timp, in Germania 1.000 de locuitori dispun de o suprafata de 168 de mp, de 30 de ori mai mult ca in tara noastra, in timp ce in Austria suprafata / 1.000 de locuitori este de 83 de ori mai mare.
tara Mp panouri solare / 1.000 de locuitori 5,5 14,3 15,0 17,0 22,5 30,1 44,6 45,5 168,5 361,3 459,2
Romania
Bulgaria
Ungaria
Polonia
Slovacia
Cehia
Spania
Italia
Germania
Grecia
Austria
Sursa: Federatia Europena a Industriei de Panouri Solare (ESTIF).
Speram ca Programul Casa Verde sa fie reluat cat mai curand si mizam pe imbunatatirea acestuia in ceea ce priveste timpul de acordare a fondurilor accesate de beneficiari. Mentionam ca principala problema a programului a fost faptul ca achizitia si montajul efectiv al panourilor solare obtinute prin intermediul Programului Casa Verde a suferit si inca sufera o decalare din cauza duratei procesului de aprobare, dar si a perioadei de un an pentru implementare. Astfel, in acest moment, inca se mai achizitioneaza si instaleaza panouri solare cu fonduri provenind din bugetul Casa Verde 2011.
Putem adauga ca programul Casa Verde a adus schimbari majore in comportamentul de achizitie al romanilor, cei mai multi dintre acestia fiind tentati mai degraba sa se incadreze in limita maxima subventionata de stat, de 6.000 de lei, orientandu-se catre sisteme cu circulatie naturala si chiar de o calitate indoielnica.
Cu toate acestea salutam initiativa statului din ultimii doi ani si asteptam o revenire asupra deciziei luate.
Comuniat de presa
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman