Investitorii nu sunt interesati sa finanteze locuintele ANL
Data publicarii: 23-04-2012 | Imobiliare
Dezvoltatorii imobiliari si firmele de constructii nu sunt interesate sa finanteze programul de locuinte ANL destinate inchirierii, considerand ca partea din chirie care urmeaza sa le revina este insuficienta pentru a-si recupera banii intr-o perioada rezonabila de timp, informeaza Mediafax. Finantarea constructiei locuintelor ANL destinate inchirierii va putea fi asigurata si de catre investitorii privati, dupa ce Guvernul a aprobat miercuri un program privind construirea de locuinte cu capital privat.
Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, este rezervat in privinta acestui proiect, afirmand ca reactia investitorilor va fi influentata de dezghetarea pietei imobiliare.
"Nu stim care ar fi argumentul economic pentru un investitor privat care sa genereze implicarea in acest tip de proiecte", a spus seful ARACO, punctand ca apetitul acestora pentru proiecte de parteneriat public-privat dupa ultimele modificari legislative este oricum unul redus. Cuantumul chiriei pentru o locuinta nu poate fi mai mare de o treime din salariul mediu net pe economie, dar nici mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata. Jumatate din incasarile din chirii vor merge la bugetul de stat, 30% revine investitorului privat si 20% ANL. Cum salariul mediu net pe economie este de circa 1.600 de lei (circa 366 de euro), chiria nu poate trece de 122 de euro. Din aceasta suma, doar 30% ii revine lunar dezvoltatorului, respectiv sub 37 de euro. Astfel, firma care construieste apartamentul va castiga din inchirierea acestuia sub 450 de euro pe an, ceea ce inseamna venituri de mai putin de 4.500 de euro in zece ani.
"Realist ar fi ca ponderea din chirii care revine investitorului sa fie de 50-60%, in ideea ca vor mai creste salariile. Daca ramane la 30%, nu este tentant pentru investitori sa-si asume riscuri. Este posibil ca proiectul sa devina interesant peste cativa ani, in conditiile unui avans al salariilor", a declarat Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani