CSSPP a imbunatatit reglementarile contabile din sistemul de pensii private
Data publicarii: 20-04-2012 | Finante-Banci
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat modificarea si completarea Normei nr. 14/2007 privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de CSSPP, au anuntat, joi, reprezentanti ai CSSPP, intr-un comunicat remis AGERPRES.
Modificarile au fost adoptate in vederea armonizarii legislatiei secundare specifice cu reglementarile aferente Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.
Modificarile si completarile normei au avut in vedere, in special, tratamentul contabil aplicabil Fondului de garantare, formatul, continutul si structura situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare si planul de conturi aplicabil Fondului de garantare.
Prin completarea normei au fost introduse prevederi referitoare la constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participantii fondurilor de pensii private si prevederi referitoare la obligativitatea existentei documentelor justificative.
De asemenea, norma mai contine reglementari referitoare la structura, forma si continutul situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare, inclusiv notele explicative, recunoasterea activelor imobilizate si a investitiilor pe termen scurt in contabilitatea Fondului de garantare, recunoasterea resurselor Fondului de garantare, evidenta contabila a cheltuielilor si veniturilor Fondului de garantare, evidenta contabila a contului de profit si pierdere pentru Fondul de garantare, planul de conturi folosit de Fondul de garantare.
CSSPP reaminteste ca garantarea drepturilor participantilor si ale beneficiarilor dobandite in cadrul sistemului de pensii private este un element al dispozitivului de securitate financiara care protejeaza viitorii pensionari in cazul imposibilitatii asigurarii unor drepturi de pensie de catre administratorii sau furnizorii de pensii private. Acest sistem de garantare clarifica obligatiile autoritatilor, limiteaza sfera deciziilor discretionare, poate intari increderea publicului, ajuta la mentinerea controlului asupra costurilor aferente solutionarii situatiilor de intrare in dificultate a administratorilor sau furnizorilor de pensii private si contribuie la stabilitatea unui sistem financiar sanatos si solid.
Modificarile si completarile actuale au in vedere dispozitiile art. 20 din Legea nr. 187/2011 si sunt esentiale pentru organizarea si functionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Potrivit acestui articol de Lege, Fondului de garantare ii sunt aplicabile, in mod corespunzator, prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si normele si reglementarile contabile emise de CSSPP, potrivit legii. De asemenea, conform art. 24 din Legea nr. 187/2011, situatia financiara anuala a Fondului de garantare va fi intocmita in baza normelor si reglementarilor contabile emise de CSSPP In acest sens, Fondului de garantare ii sunt aplicabile Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a CEE, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Norma nr. 14/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii