CSSPP a imbunatatit reglementarile contabile din sistemul de pensii private
Data publicarii: 20-04-2012 | Finante-Banci
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat modificarea si completarea Normei nr. 14/2007 privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de CSSPP, au anuntat, joi, reprezentanti ai CSSPP, intr-un comunicat remis AGERPRES.
Modificarile au fost adoptate in vederea armonizarii legislatiei secundare specifice cu reglementarile aferente Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.
Modificarile si completarile normei au avut in vedere, in special, tratamentul contabil aplicabil Fondului de garantare, formatul, continutul si structura situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare si planul de conturi aplicabil Fondului de garantare.
Prin completarea normei au fost introduse prevederi referitoare la constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participantii fondurilor de pensii private si prevederi referitoare la obligativitatea existentei documentelor justificative.
De asemenea, norma mai contine reglementari referitoare la structura, forma si continutul situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare, inclusiv notele explicative, recunoasterea activelor imobilizate si a investitiilor pe termen scurt in contabilitatea Fondului de garantare, recunoasterea resurselor Fondului de garantare, evidenta contabila a cheltuielilor si veniturilor Fondului de garantare, evidenta contabila a contului de profit si pierdere pentru Fondul de garantare, planul de conturi folosit de Fondul de garantare.
CSSPP reaminteste ca garantarea drepturilor participantilor si ale beneficiarilor dobandite in cadrul sistemului de pensii private este un element al dispozitivului de securitate financiara care protejeaza viitorii pensionari in cazul imposibilitatii asigurarii unor drepturi de pensie de catre administratorii sau furnizorii de pensii private. Acest sistem de garantare clarifica obligatiile autoritatilor, limiteaza sfera deciziilor discretionare, poate intari increderea publicului, ajuta la mentinerea controlului asupra costurilor aferente solutionarii situatiilor de intrare in dificultate a administratorilor sau furnizorilor de pensii private si contribuie la stabilitatea unui sistem financiar sanatos si solid.
Modificarile si completarile actuale au in vedere dispozitiile art. 20 din Legea nr. 187/2011 si sunt esentiale pentru organizarea si functionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Potrivit acestui articol de Lege, Fondului de garantare ii sunt aplicabile, in mod corespunzator, prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si normele si reglementarile contabile emise de CSSPP, potrivit legii. De asemenea, conform art. 24 din Legea nr. 187/2011, situatia financiara anuala a Fondului de garantare va fi intocmita in baza normelor si reglementarilor contabile emise de CSSPP In acest sens, Fondului de garantare ii sunt aplicabile Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a CEE, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Norma nr. 14/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business