Comertul mondial va incetini pana la 3,7% in 2012 avertizeaza OMC
Data publicarii: 17-04-2012 | International
Comertul mondial ar urma sa incetineasca si in acest an, pentru al doilea an consecutiv, pana la o crestere de 3,7% dupa un avans de 5% in 2011, a anuntat joi Organizatia Mondiala a Comertului, care a dat vina pe criza datoriilor publice in Europa pentru aceasta pierdere de viteza a economiei mondiale, transmite AFP.
Comertul mondial a incetinit si anul trecut la 5% (mai putin fata de cresterea de 5,8% preconizata in luna septembrie) de la o crestere de 13,8% in 2010, insa OMC se asteapta la o usoara revenire in 2013, cand volumul comertului mondial ar urma sa inregistreze o crestere de 5,6%.
'Desi au trecut mai mult de trei ani de la prabusirea comertului in 2008-2009, economia mondiala si comertul raman fragile. Continuarea relansarii schimburilor comerciale asteptata pentru 2012 arata ca riscurile de deteriorare raman ridicate. Nu am depasit inca zona de pericol', a declarat directorul general al OMC, Pascal Lamy.
Prognozele pentru 2012, care se bazeaza pe ideea unei cresteri economice mondiale de 2,1%, arata spre o incetinire semnificativa a exporturilor de bunuri din partea economiilor dezvoltate pana la 2,0% de la 4,7% in 2011. In schimb, exporturile de bunuri din tarile in curs de dezvoltare ar urma sa se imbunatateasca usor pana la 5,6% de la 5,4% in 2011.
In ceea ce priveste topul pe 2011 al marilor puteri comerciale, acesta a ramas aproape neschimbat comparativ cu 2010, chiar daca Rusia a urcat pe locul noua, de pe locul 12, in topul marilor exportatori de bunuri, iar Marea Britanie a devansat Germania devenind al doilea mare exportator de servicii.
Comertul mondial a inregistrat o crestere record de 13,8% in 2010 dupa ce in 2009 a inregistrat o contractie de 12%, cea mai mare contractie de dupa cel de al doilea razboi mondial.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman