Industria alimentara contribuie cu 8% la PIB-ul Romaniei
Data publicarii: 27-03-2012 | Economie
Industria alimentara din Romania inregistreaza o cifra de afaceri de aproape zece miliarde de euro anual, are o contributie de 8% in Produsul Intern Brut (PIB) si asigura locuri de munca pentru aproape 200.000 de angajati, potrivit datelor Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
'In 2010, industria alimentara din Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 9,76 miliarde de euro, ocupand pozitia a treia pe total industrie, cu o contributie de 8% in PIB. De asemenea, in sector existau la nivelul anului 2010 un numar de 185.000 de angajati', a declarat, luni, pentru AGERPRES, Melania Stoica, PR Specialist Romalimenta, in cadrul Targului Alimentaria 2012, de la Barcelona.
Potrivit sursei citate, ramura de procesare a carnii detine cea mai importanta contributie in sectorul industriei alimentare, cu o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro, urmata de panificatie, cu 1,1 miliarde de euro, si de bauturile racoritoare nealcoolice, cu un miliard de euro. De asemenea, cu o pondere de 840 de milioane de euro in total industrie alimentara se afla ramura de productie a carnii, iar produsele lactate inregistreaza o cifra de afaceri de 800 de milioane de euro.
In opinia reprezentantului Romalimenta, promovarea pe o anumita piata este singura cale de a-ti face produsele cunoscute, iar participarea la Targul Alimentaria reprezinta o oportunitate in acest sens pentru firmele romanesti. 'Promovarea pe piata este foarte importanta, mai ales ca noi avem produse foarte bune, care din pacate nu au fost suficient promovate din cauza crizei si a lipsei de resurse financiare. Pentru firmele romanesti din industria alimentara, prezenta la acest targ, reprezinta o oportunitate, un mijloc de a-ti face cunoscute produsele', a subliniat Melania Stoica.
Aceasta a precizat ca Romalimenta se va implica in 2012 in organizarea participarii firmelor romanesti la targul similar de la Paris - Sial, dar si intr-o misiune economica in China, in a doua parte a anului, unde este foarte greu de patruns cu produsele autohtone. 'Vrem sa intram cu produsele noastre si pe piata din China si Rusia, unde sunt conditii destul de dure de intrare. Vom organiza in acest sens doua misiuni economice, una in China, in a doua parte a anului, si cel mai probabil una in Rusia, la finele lui 2012 sau in 2013, dar asta depinde de ceea ce vor membrii Romalimenta', a subliniat reprezentantul Federatiei patronale din Industria Alimentara.
Romania participa cu 40 de companii, reunite sub pavilion national, la editia din acest an a Targului International de Industrie Alimentara 'Alimentaria 2012', desfasurat in perioada 26-29 martie 2012, la Barcelona (Spania).
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in colaborare cu Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine si in parteneriat cu Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara - Romalimenta au organizat in acest an pavilionul national al Romaniei de la Barcelona, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 500 de metri patrati.
CrisTim, Scandia, Agricola International, Vascar, Angst, Borsec, Europeandrinks, Murfatlar, Hofigal sau Sonimpex sunt doar cateva din companiile romanesti care isi vor expune marcile proprii de mezeluri, preparate culinare proaspete sau conservate, produse de patiserie, dulciuri, fructe de padure si preparate naturale, miere de albine, bauturi racoritoare, sucuri naturale de fructe de padure, ape minerale natural-carbogazoase, vinuri si butoaie din lemn de esente specifice procesului de vinificatie, ceaiuri si suplimente alimentare naturale.
Targul reuneste la actuala editie peste 3.936 de firme, din peste 75 de tari, dintre care 1.299 expozanti internationali, producatori si distribuitori de alimente si bauturi. Suprafata totala de expunere este de 94.800 metri patrati, numarul vizitatorilor estimati, in ciuda contextului economic nefavorabil, cifrandu-se la 140.542 pentru 2012, dintre care 35.874 vizitatori internationali.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman