Rata locurilor de munca vacante a crescut usor in 2011
Data publicarii: 26-03-2012 | HR/Cariere
Rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost de 0,64%, in crestere cu 0,05 puncte procentuale fata de anul precedent, informeaza Institutul National de Statistica.
In ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, acesta a fost de 26.000, in crestere cu 1.800 locuri de munca vacante fata de anul anterior.
In anul 2011, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in administratia publica (1,09%) si in sanatate si asistenta sociala (1,05%). La polul opus, s-au situat activitatile din industria extractiva (0,04%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,11%), respectiv cele din invatamant (0,16%).
Peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante s-au regasit in industria prelucratoare (8,9 mii locuri vacante), unde rata a avut o valoare medie anuala de 0,90%. Sectorul bugetar insumeaza 25% din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in activitatile de sanatate si asistenta sociala (3.100 locuri vacante), urmate de administratia publica (2.800 locuri vacante), respectiv invatamant (600 locuri vacante). In industria extractiva angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata (30 locuri vacante).
Prin comparatie cu anul precedent, atat rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante au inregistrat, aproape in egala masura, cresteri si scaderi. Rata medie anuala a locurilor de munca vacante cu cea mai relevanta crestere s-a regasit in activitatile de distributie a apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,32 puncte procentuale). La polul opus, s-au situat activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (-0,17 puncte procentuale).
Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a cunoscut cea mai semnificativa crestere fata de media anului precedent in industria prelucratoare (+1,6 mii locuri vacante), in timp ce in administratia publica (-0,9 mii locuri vacante) s-a constatat cea mai accentuata diminuare a indicatorului.
Cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei medii anuale a locurilor de munca vacante in anul 2011 s-a constatat in randul ocupatiilor de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,90%) si de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,85%).
Aproape 22% din numarul total al locurilor de munca vacante s-au regasit in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (5,7 mii locuri vacante).
Cea mai redusa disponibilitate a cererii de forta de munca salariata, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante s-a constatat pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,24% rata locurilor de munca vacante, respectiv 0,05 mii locuri vacante), urmata de membrii ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,38% rata locurilor de munca vacante, respectiv 1.000 locuri vacante).
Comparativ cu anul 2010, in majoritatea grupelor majore de ocupatii s-au inregistrat cresteri atat in ceea ce priveste rata medie anuala a locurilor de munca vacante cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, cea mai semnificativa fiind pentru ocupatiile de muncitori necalificati - grupa majora 9 (+0,21 puncte procentuale, respectiv +1.100 locuri vacante).
La polul opus, rata medie anuala a locurilor de munca vacante a cunoscut cea mai importanta scadere in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,15 puncte procentuale).
In ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, cea mai accentuata diminuare fata de media anului 2010 s-a inregistrat in randul ocupatiilor de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (320 locuri vacante).
In profil teritorial, in anul 2011, cea mai ridicata valoare a ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-a inregistrat in regiunea Nord-Est (0,92%), urmata de regiunea Vest (0,82%). Cu cele mai scazute valori ale acestui indicator s-au regasit regiunile Sud-Est (0,34%), respectiv Sud-Vest Oltenia (0,43%).
Cea mai mare cerere de forta de munca exprimata prin intermediul indicatorului numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost in regiunea Bucuresti-Ilfov (6.200 locuri vacante), reprezentand aproape 24% din numarul locurilor de munca vacante din intreaga tara. La polul opus, angajatorii din regiunea Sud-Vest Oltenia au declarat cele mai putine locuri de munca vacante (1.500 locuri vacante).
Comparativ cu 2010, in anul 2011 cea mai semnificativa crestere atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante s-a inregistrat in regiunea Nord-Vest (+0,20 puncte procentuale, respectiv +1,0 mii locuri vacante). Cu cea mai accentuata diminuare fata de anul 2010 s-a regasit regiunea Nord-Est (-0,14 puncte procentuale, respectiv mai putin cu 700 locuri vacante).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului