Actionarii BVB au respins fuziunea cu Bursa din Sibiu

Data publicarii: 09-10-2006
Actionarii Bursei de Valori Bucuresti au respins la limita de numai doua voturi, fuziunea cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu, deoarece nu au cazut de acord asupra raportului de schimb intre titlurile celor doua piete, informeaza NewsIn. "Actionarii BVB au respins fuziunea cu Bursa din Sibiu cu o diferenta de doar doua voturi, principalul motiv fiind atitudinea presedintelui BMFMS, Teodor Ancuta. In ultima vreme, Ancuta a fost extrem de agresiv in presa, ceea ce a convins actionarii de la Bucuresti ca nu-si doreste o fuziune", a declarat Adrian Manaila, membru in Consiliul de Administratie al BVB.

Teodor Ancuta, presedintele Bursei Monetare din Sibiu nu accepta raportul de schimb stabilit in urma evaluarilor facute de Ernst&Young in vederea fuziunii, a explicat Manaila. "Presedintele BMFMS a ajuns pana la a cere un raport de 1 la 1, ca actiuni, pentru a accepta fuziunea dintre cele doua burse", a adaugat Manaila.

Cu toate acestea, actionarii BVB nu exclud in totalitate fuziunea, care ar mai fi posibila, daca, la adunarea lor generala din 16 octombrie, actionarii bursei sibiene ar accepta un schimb de 14 actiuni BRMFS contra o actiune BVB, a observat Manaila. "Daca dupa 16 octombrie, Adunarea Generala a BMFMS accepta raportul de 1 la 14 stabilit de evaluator, fuziunea dintre cele doua burse ar putea fi realizata", a mai spus Manaila.

In plus, Bursa de Valori Bucuresti ar putea incepe tranzactionarea instrumentelor derivate pana la sfarsitul anului 2006. In acest moment, singura problema este absenta unei Case de Compensare pentru aceste instrumente. "Casa de Compensare de la Sibiu este o societate comerciala unde Bursa de Valori Bucuresti poate oricand deveni client", a mai spus Manaila.

Adunarea Generala a BVB a mai aprobat si un studiu in vederea listarii BVB la Bucuresti. "Studiul va analiza avantajele si dezavantajele eventualei listari la Bursa si modalitatile prin care se poate face aceasta operatiune, respectiv majorare de capital prin emitere de actiuni noi sau modificarea portofoliului actionarilor actuali ai Bursei", a mai spus Manaila.

Evaluarile celor doua burse au fost efectuate de compania Ernst&Young, pe baza rezultatelor financiare din 30 aprilie 2006 si a balantei comerciale a celor doua piete.  Raportul "de schimb" intre actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si cele ale Bursei Monetar Financiare din Sibiu (BMFMS) este de 1 la 13, intrucat activele BVB "cantaresc" 13,5 milioane euro, iar cele ale BMFMS sunt evaluate la un milion de euro, potrivit declaratiilor unor membrii din boardul BVB si BMFMS.

Conform cifelor rezultate din evaluarile celor doua piete de valori, o actiune Bursei de Valori Bucuresti a fost evaluata la 12,8-13 actiuni ale Bursei Monetar Financiare si de Marfuri din Sibiu (BMFMS). Potrivit unor surse, din piata, BVB are active nete in valoare de 13,5 milioane euro, iar fluxul de numerar a fost evaluat intre 75 si 79 milioane euro.

Valoarea activelor nete ale Bursei Monetar Financiare si de Marfuri din Sibiu a fost evaluata la un milion de euro, in vreme ce valoarea fluxului de numerar este de cinci milioane euro, potrivit declaratiilor presedintelui BMFMS, Teodor Ancuta.

Cele doua burse se afla de mai multe luni in negocieri avansate privind o posibila fuziune, care a fost acceptata de principiu. Cum nu toate casele de brokeraj care sunt actionare ale BVB au si detineri la bursa monetara din Sibiu, chestiunea evaluarii celor doua piete este foarte spinoasa, unii analisti identificand chiar o eventuala susa de blocaj a fuziunii.

Presedintele BMFMS a declarat ca problema fuziunii a fost introdusa pe ordinea de zi a Adunarii generale a actionarilor, care va avea loc la 16 octombrie 2006. El sustine, in continuare, ca fuziunea se va face daca, in urma evaluarilor, proportia va fi acceptabila pentru actionarii Bursei din Sibiu. "Daca raportul dintre cele doua Burse este de sub 1/10, actionarii de la Sibiu sunt dispusi sa continue procesul, dar la o proportie de 1/20 nu mai sunt la fel de sigur. Oricum, dupa rapoartele oficiale cu privire la evaluare se va stii concret valoarea fiecareia dintre ele", a mai spus Ancuta.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: