1.300 euro, salariul mediu al strainilor in Romania

Data publicarii: 09-10-2006
Un strain care lucreaza in Romania cistiga un salariu mediu brut de patru ori mai mare decit cel al romanilor, titreaza Cotidianul. In primele opt luni ale acestui an, persoanele fizice nerezidente (strainii care lucreaza in Romania) au platit un impozit pe venit de peste 31,3 milioane de lei, conform datelor puse la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In prezent, sint inregistrati peste 5.000 de straini care au permise de munca in tara noastra. Pornind de la suma impozitului si avind in vedere ca si nerezidentii platesc un impozit pe venit de 16%, rezulta ca acestia au cistigat in aceasta perioada in jur de 195,7 milioane de lei, in total.

Impartind suma la numarul de nerezidenti din Romania care se cifreaza pina in luna septembrie a acestui an, conform Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), la 5.302 persoane, reiese ca, in medie, un strain care lucreaza in tara noastra a primit lunar in prima parte a acestui an un venit lunar mediu brut de aproximativ 1.307 euro.

Potrivit Institutului Na-tional de Statistica, in luna august salariul mediu brut in Romania s-a ridicat la 1.122 de lei, adica doar 320 euro, venit de patru ori mai mic decit cel mediu al unui nerezident.

Managerii salta media

Luind in considerare faptul ca multi dintre strainii care lucreaza in tara noastra ocupa pozitii de middle si mai ales de top management in companii multinationale, suma ar putea parea destul de mica. Insa majoritatea nerezidentilor lucreaza ca muncitori sau pe pozitii nu foarte inalte in ierarhia unor companii.

"Strainii vin pe salarii mult mai mari decit ale romanilor. Cistigul unui manager strain porneste de la 2.000-3.000 de euro in sus. De altfel, prea putine salarii se limiteaza la 2.000 de euro. Daca ii luam in considerare pe acestia, venitul mediu calculat de dvs. la 1.307 euro pare aberant. Dar daca ii incluzi pe toti strainii care lucreaza in Romania cifra ar putea fi reala", ne-a declarat George Butunoiu, Managing Partner la compania de resurse umane George Butunoiu Ltd.

El subliniaza faptul ca, in afara slujbelor de top, strainii sint platiti aproape la fel ca si romanii care ocupa pozitii similare.

Turcii sint cei mai numerosi

Potrivit datelor OMFM, cei mai multi straini care si-au obtinut dreptul de munca in Romania sint turci. Este vorba de peste 1.400 de persoane, adica 26% din numarul total de straini care muncesc in tara noastra. Destul de bine reprezentata este si comunitatea de chinezi, care este formata, conform datelor statistice, din aproximativ 800 de persoane, circa 15% din totalul celor care au un permis de munca activ.

Aproape la fel de multi sint si moldovenii, care si-au trimis la munca in Romania in jur de 770 dintre concetateni. Din punctul de vedere al numarului, urmeaza francezii, nemtii, italienii si grecii. De asemenea, in tara noastra mai lucreaza cetateni din Liban, Israel, Marea Britanie, India sau Rusia.

In comunicatii au ales romani

Dezvoltarea marilor lanturi de retail cu origini in tari precum Franta, Germania au atras dupa sine si cresterea numarului de expati. Statisticile indica faptul ca aproximativ doi din cinci straini care lucreaza aici se ocupa de comert. Si productia, si serviciile au atras totusi destul de multi expati, trei din zece lucrind intr-unul dintre aceste domenii de activitate. La polul opus se situeaza industria telecomunicatiilor si jocurile de noroc, unde companiile au ales sa lucreze in special cu romani. In acest sector de activitate lucreaza numai un strain din 66.

Numarul expatilor s-a dublat in acest an

Potrivit datelor Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, in primele opt luni ale acestui an numarul strainilor care au obtinut permis de munca pe teritoriul Romaniei a crescut de peste doua ori fata de perioada similara a anului trecut. Mai precis, cu un an in urma lucrau la noi in tara 2.050 de persoane cu originea in alta tara. Pentru anul in curs, statul roman a stabilit un numar de 10.000 de permise de munca pentru strainii care solicita sa se angajeze la persoane fizice sau juridice din Romania.

Pe regiunile de dezvoltare din Romania, se constata ca zonele cel mai puternic industrializate au atras si cei mai multi straini. Mai precis, din datele Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, peste 45% dintre cetatenii care au primit permis de munca in Romania lucreaza in regiunea Bucuresti-Ilfov. Aceasta este urmata de judetele Timis si Bacau.

Pentru romani, 360 de euro in 2010

Salariul mediu brut al angajatilor din marile companii bucurestene a ajuns la 2.632 de lei. Cresterea reala a salariului mediu va fi in acest an de 6,4%, ajungind la 848 de lei net. Ritmul de crestere a salariilor va urca la 6,5% in 2007 si 7,9% in 2008, dupa acesti doi ani urmind sa incetineasca la 5,5% in 2009 si 5,3% in 2010, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza.

Valoarea pentru acest an este usor peste nivelul estimat in primavara, cind institutia sus-numita anticipa un salariu de 817 lei. Salariul mediu net a fost in luna iulie de 842 de lei, cu 7 lei, respectiv 0,2% mai mare decit in luna anterioara, potrivit Institutului National de Statistica. CNP estimeaza un salariu mediu net lunar de 948 de lei in 2007, nivelul maxim urmind sa fie atins in 2010, cind cistigul va ajunge abia la 1.260 de lei (360 de euro). Pentru 2008 si 2009, proiectia CNP plaseaza salariul la 1.064 de lei, respectiv 1.162 de lei.

Bucurestenii au ajuns la 750 de euro

Salariul mediu brut al angajatilor din marile companii bucurestene este de 2.632 de lei, in conditiile in care media pe tara (excluzind Capitala) este de 1.674 de lei, arata un studiu de evaluare a cistigurilor pe 2006 facut PricewaterhouseCoopers. Studiul cuprinde date salariale de la 140 de companii pentru 150.000 de salariati.

Cea mai mare medie a salariului brut lunar o au angajatii din domeniul farmaceuticelor, al caror salariu mediu este de 2.902 lei. Urmeaza salariatii din sectorul bancar, cu o medie de 2.664 de lei, si cei din domeniul IT&C, care cistiga in medie cu 16 lei mai putin decit bancarii, arata studiul PwC.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: