Sprijin extern de circa 306 milioane euro pentru Romania
Data publicarii: Astazi, 22-03-2012 | Economie
Romania urmeaza sa beneficieze de circa 306 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 si prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, dupa ce miercuri au fost semnate doua memorandumuri de intelegere, la Palatul Victoria.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, reprezentand Guvernul Romaniei, a semnat memorandumul de intelegere cu Guvernul Norvegiei pentru punerea in aplicare a Mecanismului Financiar Norvegian 2009 - 2014, precum si un memorandum de intelegere cu guvernele din Norvegia, Islanda si Liechtenstein pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009 - 2014.
Din partea Norvegiei, documentele au fost semnate de Gry Larsen, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe de la Oslo, iar din partea Islandei, de ambasadorul acestei tari in Romania, Sturla Sigurjonsson.
"Implementarea mecanismelor pentru perioada 2004-2009 a avut rezultate pozitive, atat prin rata de absorbtie de aproximativ 70%, cat si prin calitatea si sustenabilitatea proiectelor realizate. Avand in vedere si experienta acumulata, avem motive intemeiate sa privim cu incredere la noua etapa a granturilor inaugurata astazi", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
El a precizat ca in perioada 2007-2009 Romanei i-a fost alocat un grant de aproximativ 97 de milioane de euro.
La randul sau, secretarul de stat norvegian Gry Larsen a apreciat ca sprijinul acordat Romaniei a contribuit la imbunatatirea relatiilor dintre institutiile romanesti si cele norvegiene.
"Granturile SEE si cele norvegiene au contribuit deja la crearea unei excelente platforme de cooperare intre entitatile publice si private din Romania si Norvegia in decursul perioadei de programare anterioare, pana in 2011. Potentialul de cooperare intre tarile noastre este multiplu si sunt convinsa ca noua perioada de asistenta financiara, care incepe astazi, va contribui in mod cert la relatii mai stranse", a afirmat secretarul de stat norvegian.
Romania va beneficia in intervalul 2014-2020 de 190,75 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE si de 115,20 milioane de euro prin Mecanismul Financiar Norvegian. Aceste sume au fost stabilite printr-un acord semnat, in 28 iulie 2010, intre Uniunea Europeana si statele SEE din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) - Norvegia, Islanda si Liechtenstein.
Granturile SEE si cele Norvegiene 2009-2014 vor sprijini proiecte in 23 de domenii diverse, a caror lista se gaseste in anexa. Fiecare domeniu va fi gestionat de un operator de program, in cele mai multe cazuri acesta fiind o institutie publica romaneasca sau o organizatie neguvernamentala. In unele cazuri, gestionarea se va realiza in comun de operatorul de program si un partener, respectiv o entitate dintr-una dintre tarile donatoare.
Memorandumurile semnate la 21 martie stabilesc cadrul general de alocare a fondurilor, care este, in linii mari, asemanator celui pentru fondurile structurale si de coeziune.
In perioada urmatoare, operatorii de programe in colaborare cu Ministerul Afacerilor Europene si in consultare cu Oficiul Mecanismului Financiar de la Bruxelles vor elabora fise detaliate pentru fiecare dintre cele 23 de domenii de finantare.
Fisele vor preciza beneficiarii, valoarea proiectelor, lista cheltuielilor eligibile, proceduri de lucru. Dupa aprobarea fiselor, vor fi lansate cereri de proiecte.
Cel mai mare program se refera la captarea si stocarea carbonului si are o valoare de 40 de milioane de euro.
Acesta are ca obiectiv atenuarea schimbarilor climatice si este operationalizat prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Directia Generala pentru Planificare si Dezvoltare Economica - Unitatea de Protectie a Mediului.
Un alt important program, de 30 de milioane de euro, este destinat dezvoltarii societatii civile si contributiei sporite la justitie sociala, democratie si dezvoltare durabila. Operatorul programului va fi selectat prin concurs.
Un alt program, in valoare de 22 de milioane de euro, vizeaza copiii si tinerii in situatii de risc, in vederea reducerii inegalitatilor nationale si promovarii incluziunii sociale. Obiectivul este intarirea coeziunii economice si sociale la nivel national, regional si local. Operatorul programului este Fondul Roman de Dezvoltare Sociala.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des