Vanzatorii de flori castiga lunar 20 de salarii minime pe economie

Data publicarii: 09-10-2006
Vanzarea florilor este, in Romania, o afacere care iti poate asigura un trai linistit si un venit mediu de 6.000 de RON pe luna, adica echivalentul a peste 20 de salarii medii, titreaza Adevarul. Atat castiga un florar din Bucuresti, care nu a cultivat o floare in viata lui, dar se pricepe la specula. Operatiunea este simpla: trebuie sa mergi la Piata George Cosbuc din Capitala, numita de cunoscatori Bursa Florilor, si sa te aprovizionezi de la producatori sau de la importatori. Pui in portbagajul masinii 100 de fire de crizanteme, de exemplu, pe care le cumperi cu 1 leu firul, iar apoi le vinzi la taraba de trei ori mai scump. Ca sa poti vinde flori, ai nevoie de certificat de producator. Acesta se elibereaza de catre primarie, costa in jur de 70 RON pe an si trebuie reactualizat o data la trei luni.

Insa florarii au acte in regula, fara sa fi vazut macar vreodata cum se cultiva o floare. O societate comerciala sau o asociatie familiala rezolva si problema actelor. In Bucuresti, florarii se trezesc cu noaptea in  cap si merg in Piata Cosbuc. Aici are loc in fiecare zi o adevarata bursa a florilor. Masini burdusite cu gerbera, garoafe, crizanteme sau trandafiri stau aliniate si isi asteapta cumparatorii. Cele mai multe flori provin din import: Olanda, Ungaria, Italia sau Turcia. Daca te apropii de un "stand" de flori, se aduna imediat in jurul tau doua-trei persoane dornice sa negocieze. "E zece mii firul, domnu', da' il las la opt mii daca iei mai multe", spun florarii.

Masinile cu flori sosesc in Piata Cosbuc dupa miezul noptii. Cutiile de carton sunt desigilate, iar cunoscatorii verifica marfa. In functie de specie si calitate, florile incep sa fie sortate. Coditele sunt taiate cu foarfecele, apoi se fac pachete de cate 25, 50 sau 100 de fire. Sunt asezate la vedere, in galeti pline cu apa, la care se mai adauga "substante care le prelungeste viata", asa cum zic comerciantii. "Pai cum crezi dumneata ca rezista o floare si cate o saptamana?! Inainte, coditele florilor erau oparite si rezistau mai mult. Astazi gasesti pe piata tot soiul de chimicale care le coloreaza sau le fac sa reziste cu zilele", spune Olga, o florareasa din Bucuresti.

Producatorii locali, la mana rromilor

Steluta este din Ramnicu Sarat si a venit la Bucuresti sa vanda crizanteme. Are acasa, in curtea casei, o gradina de 5.000 de metri patrati cultivata cu mii de flori. "Mai vedeti pe careva ca noi? Suntem singurii producatori de aici si trebuie sa jucam asa cum ne canta tiganii", se plange femeia. Suntem obligati sa ne vindem marfa la pretul impus de ei. Altfel, a doua oara nu mai calcam pe aici. Le dau si cu sapte mii firul, dar stiu ca le dau pe toate. Apoi, tiganii le vand din nou, cu zece mii", mai spune florareasa. Steluta cultiva flori de 12 ani de zile, iar meseria a mostenit-o de la un unchi de-al ei, care a fost florar toata viata. A investit in jur de 30.000 RON in gradina, iar primii trei-patru ani au fost grei. Astazi ii merge bine si este ajutata de fetita ei, eleva in clasa a opta. "Eu imi iubesc meseria si va spun ca este o meserie grea. Un copil se ingrijeste mai usor decat o floare", crede Steluta.

Piata Cosbuc este renumita in toata tara. Aici vin florari si din Cluj, din Targu Mures si chiar din Republica Moldova. "Daca n-ar fi profitabil, n-ar veni, nu? Multi au societati comerciale si cumpara flori din strainatate", ne explica stefan P., un florar de 35 de ani din Ploiesti. Importul de flori se dovedeste a fi cat se poate de profitabil. De exemplu, un fir de trandafir intra in tara cu un pret de 0,5 RON si ajunge in florarii cu 8 sau chiar 10 RON firul.

75% vine din import

Anual, in Romania sunt importate flori in valoare de 4,5 milioane de euro. Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, piata de flori din Romania este alimentata in proportie de 75% din importuri. Daca in anul 1999 importurile inregistrau valori in jurul a 3,5 milioane de dolari, in anul 2003 acestea au atins pragul de 4,5 milioane de dolari, iar cresterea pentru anii 2004 si, respectiv, 2005 a fost de 15-20 la suta.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: