Ministerul Economiei a stabilit criteriile pentru consumatorul vulnerabil de energie electrica
Data publicarii: Astazi, 21-03-2012 | Actualitate
In categoria consumatorilor vulnerabili de energie electrica vor intra clientii casnici cu un venit mediu lunar net mai mic sau egal cu salariul minim pe economie, cei a caror viata sau sanatate este in pericol iminent in cazul deconectarii, persoanele cu dizabilitati sau cu boli grave, precum si consumatorii in varsta de peste 65 ani, a declarat ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, intr-un interviu acordat AGERPRES.
'In proiectul de Lege a energiei electrice s-a propus urmatoarea definitie pentru clientul vulnerabil: clientul final apartinand unei categorii de clienti casnici care, din motive de varsta, sanatate sau venituri reduse se afla in risc de marginalizare sociala si care, pentru prevenirea acestui risc, beneficiaza de masuri de protectie sociala de natura financiara si de alte facilitati. Masurile de protectie sociala, precum si criteriile de eligibilitate pentru acestea se stabilesc prin legi speciale, iar facilitatile se stabilesc prin reglementari ANRE', a afirmat Lucian Bode.
De aplicarea masurilor de sprijin financiar poate beneficia clientul casnic (persoana singura/familie) al unui furnizor de energie electrica sau gaze naturale, cu un venit net mediu lunar al persoanei singure/familiei mai mic sau egal decat salariul minim pe economie, potrivit sursei citate.
'Totodata pentru aplicarea facilitatilor, s-a propus stabilirea si a altor categorii de clienti vulnerabili: consumatorii a caror viata sau sanatate este in pericol iminent in cazul deconectarii de la alimentarea cu energie electrica, consumatorii cu dizabilitati sau deficiente fizice sau mentale sau cu boli grave, consumatorii in varsta de peste 65 ani care locuiesc singuri sau impreuna cu persoane din aceeasi categorie de varsta', a precizat seful MECMA.
Masurile de sprijin non-economice pot fi implementate direct de ANRE prin reglementari proprii care vizeaza standardele de performanta pentru serviciile de furnizare si distributie, prin instituirea de obligatii specifice in sarcina furnizorilor sau distribuitorilor de energie electrica/gaze naturale in reglementarile emise de autoritatea de reglementare, adica licente sau standarde de performanta.
Preturile energiei electrice urmeaza sa se liberalizeze pana in anul 2013 pentru consumatorii industriali si pana in 2017 pentru clientii casnici, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Guvern si transmis Parlamentului pentru analiza si aprobare.
In proiectul de lege initiat de Ministerul Economiei si ANRE se prevedea ca pretul curentului pentru consumatorii casnici sa fie liberalizat pana in anul 2015, insa Guvernul a decis amanarea cu doi ani a acestui termen in proiectul care va intra in dezbaterea Parlamentului.
In privinta consumatorilor casnici, proiectul de lege prevede ca Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor si ANRE sa adopte masuri pentru protejarea clientilor vulnerabili.
Totodata, proiectul de lege adoptat de Guvern prevede amenzi majorate de zece ori pentru furnizorii de energie electrica ce incalca drepturile clientilor si alte dispozitii legale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului