Precedent european: credit anulat pentru DAE calculata gresit
Data publicarii: 16-03-2012 | Finante-Banci
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ieri ca un stat poate emite legi care sa prevada nulitatea unui contract incheiat intre un consumator si un comerciant care cuprinde o clauza abuziva daca astfel se asigura o mai buna protectie a consumatorului.
Tribunalul Departamental Presov, Slovacia, pe rolul caruia se afla un proces intentat de doua persoane fizice unei institutii nebancare care ofera credite de consum, a intrebat Curtea de Justitie a Uniunii Europene daca poate constata nulitatea unui contract de credit de consum care cuprinde clauze abuzive atunci cand o astfel de solutie ar fi mai avantajoasa pentru consumator.
In fapt, doamna Perenicova si domnul Perenic au obtinut un credit de 150.000 SKK (4.979 de euro) de la SOS, institutie nebancara care ofera credite de consum in temeiul unor contracte standardizate. Dobanda anuala efectiva (DAE) a creditului - si anume suma cheltuielilor legate de acesta aflate in sarcina consumatorului - a fost stabilita in contractul respectiv la 48,63%, in conditiile in care, potrivit calculului efectuat de instanta slovaca de trimitere, aceasta se ridica de fapt la 58,76%.
Doamna Perenicova si domnul Perenic au introdus o actiune la Okresny sud Presov (Tribunalul Departamental Presov, Slovacia) pentru a se constata ca contractul lor de credit contine mai multe clauze abuzive, cum ar fi indicarea inexacta a DAE, si solicita de asemenea acestei instante sa constate nulitatea intregului contract.
In adresa inaintata Curtii de instanta nationala, aceasta preciza ca, in cazul declararii nulitatii, consumatorii vizati ar fi obligati sa plateasca doar dobanzile de intarziere, la un nivel de 9%, si nu toate cheltuielile aferente creditului acordat, care ar fi mult mai mari decat aceste dobanzi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile