Cum economisesc si investesc femeile
Data publicarii: 08-03-2012 | Finante-Banci
- Produsele de economisire clasice (depozite bancare si conturi de economii) sunt preponderent utilizate de catre barbati - acestia economisesc in medie cu 17% mai mult decat femeile
- Femeile recupereaza decalajul in ceea ce priveste produsele de economisire si investitii pe termen lung
- Aproape 50 000 de femei au investit in fondurile administrate de ERSTE Asset Management aproximativ 1 miliard RON
- Femeile constituie majoritatea clientilor care incheie contracte de economisire creditare la BCR Banca pentru Locuinte.
In cazul produselor clasice de economisire (de tipul depozit bancar sau cont de economii), tendinta generala este ca barbatii sa economisesca mai mult decat femeile, in medie cu 17%, releva un studiu intern al BCR efectuat pe portofoliul de clienti ai bancii.
Diferentele in comportamentul de economisire femei versus barbati sunt vizible in analiza pe segmente de varsta. Astfel, intre 30 - 40 ani, barbatii economisesc semnificativ mai mult decat femeile, in medie cu 23% mai mult. Dupa varsta de 40 de ani, diferentele dintre barbati si femei incep sa se aplatizeze: barbatii tind in medie sa economiseasca doar cu 15% mai mult decat femeile (sub media generala).
Cu toate acestea, decalajele sunt recuperate in ceea ce priveste produsele de economisire si investitii mai complexe. Pe segmentul fondurilor de investitii, raportul femei barbati este de 43% versus 57% din investitori, iar in cazul contractelor de economisire creditare disponibile prin BCR Banca pentru Locuinte, raportul se inverseaza - 54% femei versus 46% barbati in randul contractantilor.
Astfel, aproape 50 000 de clienti femei (43% din numarul total de investitori) au investit in fondurile administrate de ERSTE Asset Management o suma totala de aproximativ 1 miliarde lei. Femeile care investesc in fondurile ERSTE Asset Management sunt mai degraba prudente si orientate catre stabilitate, alegand in mare parte fonduri cu un grad de risc scazut, care investesc in instrumente cu venit fix.
Decizia de investire este luata de femei la maturitate si mai ales inainte de pensionare (36% in cazul BCR Obligatiuni), preferand sa investeasca toti banii intr-o singura transa, decat sistematic. Femeile sunt hotarate si statornice in decizia de investire pe care au luat-o, avand in vedere ca majoritatea sumelor de bani sunt investite pe termen mediu (40%) si lung (32%). De altfel, se estimeaza ca femeile vor alege in continuare investestitiile pe termene mai mari de 1 an, in fonduri cu expunere pe obligatiuni, trend confirmat inca de anul trecut.
Avand in vedere ca primii pasi in viata de investitor au fost deja facuti, se preconizeaza ca in viitor femeile isi vor construi portofolii de investitii formate din cel putin doua fonduri si vor opta ca o parte din sumele investite sa fie orientate catre fonduri cu grad de risc mai ridicat.
Conform studiului IRES "Proiectii sociale ale romanilor pentru 2012” publicat pe 10 ianuarie 2012, peste 30% dintre femei si-au declarat intentia de a economisi in 2012, fata de peste 43% dintre barbati, ceea ce inca reflecta un decalaj de venituri si independenta financiara. Cu toate acestea, in special pe segmentele afluente se poate observa o crestere a puterii financiare a femeilor din Romania, lucru reflectat mai ales in comportamentul de investitie al acestora.
*
Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a bancilor de locuinte si a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 in Romania dupa valoarea activelor (peste 17 mld EUR), banca Nr.1 dupa numarul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din Romania, dupa gradul de incredere al clientilor si dupa numarul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman