BCR - rezultate financiare 2011
Data publicarii: 29-02-2012 | Finante-Banci
I.PRINCIPALELE CIFRE FINANCIARE ALE GRUPULUI BCR1
BCR mentine un rezultat operational trimestrial solid in conditiile incetinirii relansarii economice
Rezultatul operational a atins 2.437,1 milioane RON (574,6 milioane EUR), in scadere cu 14,6% fata de anul trecut intr-un mediu economic care continua sa fie dificil. Rezultatul operational trimestrial se mentine solid (548,1 milioane RON in T4), chiar daca inregistreaza un nivel mai mic in comparatie trimestriala (638,1 milioane RON in T3) in contextul incetinirii relansarii economice si a mentinerii conditiilor de piata dificile - cerere eligibila redusa pentru imprumuturi si marje de dobanda sub presiune continua.
Costurile sunt bine administrate, veniturile sunt afectate de incetinirea relansarii economice
Cheltuielile operationale s-au mentinut relativ stabile in comparatie anuala (+1,4%), ajungand la 1.695,6 milioane RON (399,7 milioane EUR). In T4, cheltuielile operationale trimestriale au crescut cu 38,9 milioane RON (+9,9%) in comparatie trimestriala, urmand unui nivel redus record obtinut in T3, fiind totusi bine administrate in contextul economic actual.
Venitul operational a scazut cu 8,7% in comparatie anuala, in principal din cauza scaderii continue a ratelor dobanzii si cererii eligibile reduse pentru imprumuturi. In acelasi timp, veniturile trimestriale nete din dobanzi si din comisioane s-au mentinut in T4 la un nivel relativ constant fata de trimestrul anterior, in timp ce rezultatul net din tranzactionare a ramas foarte bun, desi redus fata de trimestrul anterior.
Raportul cost-venit a crescut la 41,0% la sfarsitul lunii decembrie 2011 (36,9% la sfarsitul anului 2010), pe seama generarii mai restranse de venituri.
Profitul trimestrial a reintrat in teren pozitiv in T4, in principal datorita unei reduceri a cheltuielii cu provizioanele comparativ cu T3. In acest context, profitul inainte de impozitare pentru intreg anul 2011 a crescut la 119,6 milioane RON (28,2 milioane EUR). Profitul anual net atribuibil actionarilor bancii mama este de 68,4 milioane RON (16,1 milioane EUR).
Administrare prudenta a riscului
Costul net cu provizioanele de risc pentru imprumuturi a crescut moderat in comparatie anuala. Scaderea provizioanelor in T4 fata de T3 cu 17,7% (545,8 milioane RON in T4 fata de 663,2 milioane RON in T3) reflecta abordarea prudenta fata de contextul economic dificil la nivel national si international. Formarea creditelor neperformante a incetinit semnificativ in T4 - segmentul corporativ ramane principalul generator de volume noi de credite neperformante. Volumul creditelor neperformante ramane la un nivel administrabil, cu o rata de acoperire confortabila de 119% (garantii si provizioane).
Dezvoltarea afacerilor continua in acelasi ritm cu economia
Portofoliul de imprumuturi al BCR continua sa creasca datorita unei bune performante inregistrate in special pe segmentul creditelor corporative. Imprumuturile retail au crescut datorita volumelor sporite din T3 (+3,5% in comparatie trimestriala). Cota de piata a BCR la credite s-a mentinut la 22% la sfarsitul lunii decembrie 2011, in timp ce cota de piata pe segmentul imprumuturilor imobiliare in EUR a crescut la 29% (+0,7% pp in comparatie trimestriala).
Depozitele de la clienti au crescut cu aproximativ 4,9% in comparatie anuala, proportional cu piata.
Activele totale ale BCR au inregistrat o crestere moderata de 4,3 % (sau 3.133,3 milioane RON) in 2011ajungand pana la 76.745,7 milioane RON (17.751,6 milioane EUR) in contextul unei politici de creditare mai conservatoare. BCR si-a consolidat pozitia de lider pe piata, inregistrand o cota de peste 20%.
Banca dispune de o lichiditate puternica si o baza de capital solida, cu mult peste cerintele minime.
"2011 a fost un an dificil, in conditiile incetinirii relansarii economice in cea de a doua jumatate a anului, peste asteptari. Aceasta a afectat afacerile si veniturile clientilor nostri si, prin urmare, a avut un impact negativ asupra tranzactiilor acestora cu BCR", a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR. "In acest context, BCR a inregistrat un rezultat operational solid, administrand riscurile in mod corespunzator, majorandu-si bilantul si consolidandu-si pozitia de lider pe piata din Romania. Principalele noastre preocupari vor ramane sa ne sustinem clientii prin produse si servicii de calitate, ca acestia sa inceapa sa isi recastige increderea, sa investeasca, sa faca angajari si sa contribuim la accelerarea relansarii economice a Romaniei. ERSTE Group sustine puternic si constant BCR, aspect dovedit prin recenta crestere de capital, alaturi de achizitia pachetelor de actiuni de la SIF -uri si actionarii privati ai BCR", a adaugat domnul Bruynseels.
II. PREZENTAREA GENERALA A PERFORMANTEI FINANCIARE INREGISTRATE DE GRUPUL BCR
Profitul operational al Grupului BCR s-a ridicat la 2.437,1 milioane RON (574,6 milioane EUR), in scadere cu 14,6% de la 2.853,4 milioane RON (676,4 milioane EUR) la sfarsitul lunii decembrie 2010 din cauza reducerii venitului operational, insa se mentine solid la nivel trimestrial, avand in vedere incetinirea relansarii economice.
Venitul operational net a scazut cu 8,7% in comparatie anuala, la 4.132,7 milioane RON (974,3 milioane EUR) de la 4.525,2 milioane RON (1.072,7 milioane EUR) ca rezultat al scaderii ratelor dobanzii si al comprimarii marjei de dobanda care au afectat venitul din dobanzi (mai mic cu 10,9% sau 754,5 milioane RON). Venitul din dobanzi a fost sub presiune si din cauza mentinerii unei cereri scazute de credite de consum si a cresterii competitiei pentru afaceri de calitate.
Venitul net din comisioane a crescut cu 24,9% la 580,1 milioane RON (136,8 milioane EUR) in comparatie cu 464,4 milioane RON (110,1 milioane EUR) la sfarsitul lunii decembrie 2010, crestere determinata de un rezultat pozitiv al activitatii de creditare ce a urmat impactului puternic negativ in T4 2010 al alinierii la reglementarea UE privind protectia consumatorului, care a restructurat fluxurile de afaceri si a redus venitul din comisioane ale bancilor, atat pentru imprumuturile de retail noi cat si pentru cele existente.
Rezultatul net din tranzactionare, mai mare cu 35,8% la nivel anual, extrem de pozitiv, a contribuit cu 422,4 milioane RON (99,6 milioane EUR) la venitul BCR, cresterea fiind determinata in principal de tranzactiile valutare (rezultatul net la sfarsitul anului 2010 a fost de 311,1 milioane RON). BCR isi mentine pozitia de lider pe piata din Romania pentru Certificate de trezorerie si obligatiuni.
Cheltuielile operationale s-au mentinut la un nivel aproape constant (+1,4% in comparatie anuala), atingand valoarea de 1.695,6 milioane RON (399,7 milioane EUR) fata de 1.671,8 milioane RON (396,3 milioane EUR), dovedind o administrare adecvata a costurilor in pofida majorarii TVA la mijlocul anului 2010. BCR a continuat sa investeasca in formarea profesionala a personalului, internet si canale alternative, precum si in modernizarea retelei sale de unitati - toate aceste "costuri bune" avand ca rezultat costuri mai ridicate cu amortizarea.
Costurile nete cu provizioanele de risc pentru imprumuturi si plati in avans au totalizat 2.154,9 milioane RON (508,0 milioane EUR), in crestere cu 7,9% in comparatie anuala (1.997,7 milioane RON la sfarsitul anului 2010), reflectand impactul asupra clientilor a incetinirii relansarii economice. Creditele neperformante au ramas sub control, reprezentand 20,6% din portofoliul de credite, la sfarsitul lunii decembrie 2010. BCR se bucura de o confortabila rata de acoperire a creditelor neperformante de 119% (garantii si provizioane). Principalul factor care contribuie la volumele de credite neperformante noi a fost segmentul corporativ, IMM-urile in special continuand sa se confrunte cu constrangeri severe de lichiditate, iar unele corporatii mari au intrat sau au reintrat in incapacitate de plata a creditelor dupa reesalonare. O recuperare treptata este preconizata odata ce cresterea economica se accelereaza.
Raportul creditelor neperformante pe segmentul de retail este relativ stabil de la inceputul anului, datorita formarii extrem de reduse de credite neperformante noi, abordarii conservatoare a creditarii in valuta, calitatii extrem de ridicate a imprumuturilor din ultimii doi ani si procesului de colectare eficient.
BCR continua sa se concentreze asupra administrarii proactive si prudente a riscului, ceea ce insemna in principal reesalonarea si restructurarea selectiva a imprumuturilor pentru clientii aflati in dificultate, colectarea imbunatatita si procese imbunatatite de aprobare si monitorizare.
Profitul inainte de impozitare s-a ridicat la 119,6 milioane RON (28,2 milioane EUR), in scadere fata de 641,9 milioane RON la sfarsitul anului 2010, declin determinat in special de scaderea venitului operational si de nivelul ridicat al provizioanelor pentru imprumuturile acordate companiilor, evolutii care nu au putut fi compensate de cresterea venitului net din comisioane si a rezultatului din tranzactionare. Rentabilitatea capitalurilor proprii a scazut pana la 0,9% la sfarsitul lunii decembrie 2011 (6,7% la sfarsitul anului 2010), ca rezultat al contractiei veniturilor si al majorarii capitalului. Profitul net (dupa impozitare si interese minoritare) este de 68,4 milioane RON (16,1 milioane EUR).
Indicii de solvabilitate se mentin peste cerintele minime. Capitalul de rangul 1+2 la sfarsitul anului 2011: aproximativ 12,7% conform Standardelor romanesti de contabilitate (RAS) fata de minim 10% conform cerintelor curente ale Bancii Nationale a Romaniei. De asemenea, rata solvabilitatii de 17,1% (Grup BCR, IFRS, 31.12.2011) indica in mod clar forta BCR si sustinerea continua a Erste Group.
Raportul cost - venit se mentine la 41,0% la sfarsitul lunii decembrie 2011, desi a fost afectat de limitarea generarii de venituri (36,9% la sfarsitul lunii decembrie 2010).
Erste Group isi sporeste angajamentul fata de BCR si fata de Romania, aspect dovedit de ultimele evolutii. Astfel, in T4 2011 a fost inregistrata o crestere cu 467,8 milioane RON a capitalului BCR, din care contributia Erste este de 430,0 milioane RON. Prin aceasta, BCR este si mai bine pregatita pentru finantarea economiei reale a Romaniei dupa reluarea revenirii economice. In acelasi timp, Erste Group si-a sporit participatia in BCR la 89,1294%, achizitionand participatiile SIF-urilor - proces care va continua si in 2012. De asemenea, banca - mama a BCR este ferm angajata sa sustina in continuare BCR cu finantare si capital, daca va fi necesar.
III. COMPARATIE TRIMESTRIALA A REZULTATELOR FINANCIARE 2
Profitul trimestrial din exploatare al Grupului BCR se mentine solid in contextul unei reveniri economice incetinite. Rezultatul celui de-al 4-lea trimestru s-a ridicat la 548,1 milioane RON (126,4 milioane EUR), mai mic decat rezultatul T3 (638,1 milioane RON sau 147,1 milioane EUR) din cauza unui venit din exploatare in scadere combinat cu o crestere a cheltuielilor operationale trimestriale.
Venitul din exploatare aferent trimestrului 4 s-a ridicat la valoarea de 981,9 milioane RON (226,4 milioane EUR) mentinandu-se puternic, desi in scadere cu 4,9% comparativ cu T3 generata de un rezultat net din tranzactionare mai mic dar care a ramas foarte bun.
Venitul net din dobanzi s-a mentinut stabil (+0,2% in comparatie trimestriala) la 747,3 milioane RON (172,3 milioane EUR) in contextul unei contractii continue a marjelor de dobanda, a unei cereri eligibile de credite inca scazuta si a unei concurente crescande pentru afaceri de calitate.
Venitul net din comisioane a scazut moderat cu 5,2% la 135,3 milioane RON (31,2 milioane EUR) de la 142,7 milioane RON (32,9 milioane EUR) in trimestrul 3 al anului 2011, reducere generata in principal de incetinirea sezoniera a volumului activitatilor de creditare.
Rezultatul net din tranzactionare a continuat sa aiba o contributie foarte pozitiva, de 99,3 milioane RON (22,9 milioane EUR), la rezultatul trimestrului 4 al anului 2011, datorita operatiunilor valutare, desi a fost in scadere cu 31,4% in comparatie trimestriala de la 144,7 milioane RON (33,4 milioane EUR).
Cheltuielile operationale au crescut moderat cu 9,9% in comparatie trimestriala, la 433,8 milioane RON (100,0 milioane EUR), mentinandu-se in jurul valorii medii trimestriale a anului 2011 - acest lucru indica gestionarea corespunzatoare a costurilor pentru mediul actual.
Costul net trimestrial cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri a scazut cu 17,7% in comparatie trimestriala pana la 545,8 milioane RON (128,7 milioane EUR) reflectand o incetinire in formarea creditelor neperformante (NPL) comparativ cu T3 - segmentul corporativ ramane principalul generator de volume noi de credite neperformante in trimestrul 4, deoarece IMM-urile inca se confrunta cu constrangeri mari de lichiditati, unele firme mari au reintrat in incapacitate de plata si politica de evaluare este mai conservatoare, reflectand incetinirea revenirii economice.
Profitul trimestrial a reintrat in teren pozitiv, pierderea trimestriala din T3 transformandu-se intr-un profit inainte de impozitare de 12,8 milioane RON (3 milioane EUR), ca urmare, in special, a scaderii provizioanelor ce a compensat venitul mai mic din tranzactionare si cheltuielile operationale mai mari.
Rata trimestriala cost - venit este de 44,2% in trimestrul 4 al 2011 fata de 38,2% in trimestrul 3.
IV. ACTIVITATILE DE AFACERI, PE SCURT (date consolidate, IFRS)
BCR administreaza o afacere solida si durabila intr-un mediu economic in continuare dificil.
In T4 2011, economia Romaniei a cazut cu 0,2% in comparatie trimestriala (date ajustate sezonier) dar in termeni anuali a reusit sa se mentina in teritoriu pozitiv (+1,9% T4 2011 / T4 2010). Cresterea economica pentru intreg anul 2011 s-a situat la 2,5%, ajutata de o productie agricola bogata. Contextul financiar international ramane nesigur si multe tari se confrunta cu dificultati grave care vor incetini pentru ceva vreme revenirea. Acest lucru pune presiune suplimentara asupra economiei romanesti.
Ca urmare a acestor evolutii, multe companii romanesti, in special in sectorul IMM-urilor si al microintreprinderilor au continuat sa se confrunte cu o scadere a cererii pentru produsele si serviciile lor, iar mai multe din ele s-a inchis. Contractia continua a afacerilor firmelor are un impact negativ asupra tranzactiilor pe care acestea le deruleaza cu BCR. Comportamentul consumatorilor retail ramane foarte prudent, clientii fiind in continuare afectati de contextul general economic dificil reflectat in venituri mai mici, in teama pierderii locului de munca precum si in cresteri salariale scazute intr-un climat de incertitudine.
Activele totale ale BCR au avut o crestere modesta de 4,3% (sau 3.133,3 milioane RON) in comparatie anuala pana la 76.745,7 milioane RON (17.751,6 milioane EUR) beneficiind de o crestere a resurselor atrase de la clienti. BCR si-a consolidat pozitia de lider pe piata, la o cota de peste 20%.
Portofoliului de credite a continuat sa creasca usor in T4 2011, in contextul unei cereri eligibile de credit inca slaba. Volumul agregat al portofoliului de credite catre clienti (inainte de provizioane, IFRS) a crescut cu 2,2% in comparatie anuala la 53.376,3 de milioane RON (12.346,2 milioane EUR), de la 52.238,6 de milioane RON (12.256,8 milioane EUR) la finele anului 2010, crestere determinata in principal de imprumuturile catre companii.
BCR si-a pastrat pozitia de lider de piata pe partea de creditare avand o cota de 22% si si-a consolidat pozitia de lider la creditarea imobiliara retail in euro, segment pe care a castigat 0,7 pp cota de piata in 2011atingand o pondere de 29%.
BCR a continuat in 2011 sa extinda creditarea catre sectoarele productive ale economiei. Portofoliul de credite corporate a continuat sa creasca pe parcursul ultimelor trei trimestre.
In zona de creditare a afacerilor retail volumele au crescut, in principal in trimestrul al treilea al anului 2011. Cererea eligibila de credite ramane, in general, redusa, in concordanta cu nivelul mai scazut al veniturilor disponibile ale populatiei si cu tendintele pietei orientata in principal catre refinantarea creditelor mai vechi si catre imprumuturile acordate prin intermediul programului "Prima Casa 4”. Impulsul pozitiv al programului "Prima Casa” a continuat, BCR fiind liderul celei de a patra etape a acestui program, cu o suma curenta totala de peste 330 milioane EUR (reprezentand o cota de piata de peste 50%) ajutand astfel circa 8.800 familii sa isi achizitioneze prima lor locuinta. De la inceputul programului "Prima Casa”, BCR a acordat credite de peste 930 milioane EUR pentru mai mult de 23.500 familii.
In prezent, BCR are una dintre cele mai atractive oferte de creditare, in ceea ce priveste ratele dobanzilor, calitatea si simplitatea proceselor, cu scopul de a fi banca de prima alegere, atat pe segmentul de creditare, cat si pe cel de economisire.
Sumele datorate clientilor au crescut cu 4,9% de la inceputul anului pana in prezent, la 39.664,3 milioane RON (9.174,5 milioane EUR), de la 37.828,8 milioane RON (8.875,8 milioane EUR). Banca isi mentine pozitia de lider pe piata depozitelor primare. Depozitele clientilor raman principala sursa de finantare a BCR, banca bucurandu-se totodata de sprijin puternic din partea bancii-mama.
BCR este, de asemenea, lider pe piata fondurilor europene, detinand in prezent o cota de 40% din totalul proiectelor aprobate in perioada 2008 - 2011 (dintr-un total de peste 12,4 miliarde EUR, reprezentand Programe Operationale care se adreseaza investitorilor privati si autoritatilor locale). BCR continua sa implementeze solutii variate de finantare pentru a sprijini redresarea sectorului IMM (precum facilitatile de finantare JEREMIE, BERD, BEI, IFC).
Confortul oferit de serviciile bancare la distanta "BCR 24 Banking” atrage din ce in ce mai multi clienti. Astfel, exista o migrare constanta a tranzactiilor de la numerar catre canale directe (internet, telefon si echipamente tip self-service). Numarul operatiunilor derulate in anul 2011, prin intermediul Click 24&Alo 24 Banking BCR a fost de 6,2 milioane, cu 38 % mai multe decat numarul total de tranzactii derulat pe tot parcursul anului 2010. Valoarea totala a operatiunilor realizate in 2011 s-a dublat in comparatie cu anul 2010, atingand valoarea de 24,9 miliarde RON.
Comunicat de presa
1. Toate informatiile financiare de mai sus sunt rezultatele consolidate ale Grupului Banca Comerciala Romana ne-auditate, pentru intreg anul 2011 conform IFRS. Daca nu se precizeaza altfel, cifrele referitoare la intreg anul 2011 sunt comparate cu cele referitoare la intreg anul 2010. De asemenea, daca nu se specifica altfel, cursul de schimb valutar utilizat pentru conversia in EUR este cel oferit de banca Central Europeana. Conversia declaratiei de venit s-a facut utilizand cursul mediu de schimb pentru intreg anul 2011 si anume 4.2416 RON/EUR, atunci cand se cifrele se refera la anul 2011 si cursul mediu de schimb pentru intreg anul 2010 de 4.2184 RON/EUR, atunci cand cifrele se refera la anul 2010. Bilanturile la 30 Decembrie 2011 si la 31 Decembrie 2010 sunt convertite utilizand cursul valutar de inchidere la datele respective (4.3233 RON/EUR la data de 30 decembrie 2011 si 4.2620 RON/EUR la data de 31 decembrie 2010). Toate modificarile exprimate procentual se refera la cifrele in RON. Rezultatele financiare trimestriale trebuie tratate separat, cf nota de subsol aferenta Sectiunii III. COMPARATIE TRIMESTRIALA A REZULTATELOR FINANCIARE
2. Toate informatiile financiare de mai sus sunt rezultatele consolidate ale Grupului Banca Comerciala Romana ne-auditate, pentru trimestrul 4 (T4) 2011 conform IFRS. Daca nu se precizeaza altfel, cifrele referitoare la T4 2011 sunt comparate cu cele referitoare la T3 2011. De asemenea, daca nu specifica altfel, cursul de schimb valutar utilizat pentru conversie in EUR este cel oferit de Banca Central Europeana. Conversia declaratiei de venit s-a facut utilizand cursul mediu de schimb pentru T4 2011 si anume 4.3372 RON/EUR atunci cand cifrele se refera la T4 2011 si cursul mediu de schimb pentru T3 2011 de 4.2771 RON/EUR atunci cand cifrele se refera la T3 2011. Toate modificarile exprimate procentual se refera la cifrele in RON.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani