Mugur Isarescu: Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani
Data publicarii: 23-02-2012 | Finante-Banci
Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani si e greu sa fii obisnuit asa, in timp ce, la ora actuala, alternativa pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a tarii o reprezinta piata de capital, fara sa fie neglijata absorbtia de fonduri europene, a declarat, joi, intr-o conferinta pe teme economice, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
'Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani si e greu sa fii obisnuit asa. Dupa opt ani de crestere, avem parte de un reflux. Acest comportament este tipic economiei de piata, poate a fost un pic accentuat. Dupa inundatia de bani, am evitat iesiri masive de capital, dar nici bani nu au mai venit. Un delta negativ de 10% din PIB este greu de suportat. Intrarile de capital s-au miscorat de sapte ori intre 2010 si 2011. Aceasta variatie ne-a creat probleme. Am avut si marea dezamagire sa constatam ca acest delta negativ nu a fost deloc compensat, prin gradul de absorbtie a fondurilor europene. Speram ca, anul acesta, sa aduca ceva mai multe fonduri europene, dar in acest conditii, la nivel macroeconomic, avem nevoie de o alternativa', a afirmat Isarescu.
Oficialul BNR a adaugat ca la nivel macroeconomic un lucru important este reprezentat de finantarea prin bursa, considerata 'o fereastra mare de oportunitate'.
'La nivel macro este important sa spunem ca avem nevoie de finantare prin bursa. Va reamintesc ca, ulterior declansarii crizei financiare mondiale, fluxul intrarilor de capital din Romania s-a diminuat foarte mult. Aceasta alternativa pare sa fie piata de capital din Romania, dat fiind si situatia de pe plan extern. Nu pledez aici pentru o miscare brutala in sus, dar de multe ori a te grabi incet este o treaba buna. Avem o fereastra mare de oportunitate sa recladim, in adevaratul sens al cuvantului, piata de capital din Romania', a explicat guvernatorul BNR.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani