Previziunile Saxo Bank pentru 2012
Data publicarii: 08-02-2012 | Finante-Banci
Criza Uniunii Europene, austeritatea din sectorul public si tensiunile sociale vor crea furtuna perfecta in 2012
In previziunile financiare pentru trimestrul 1 din 2012, Saxo Bank, banca daneza specializata in investitii si tranzactionari online, crede ca se apropie o furtuna perfecta. Presiunile din zona Euro, austeritatea din sectoarele publice si tensiunile sociale vor contribui la crearea unei furtuni pe care nicio tara nu o va putea evita, iar 2012 ar putea fi, de departe, cel mai important an de la inceputul crizei financiare globale din 2008.
Schimbarile dinamice din 2012 ar putea avea potentialul de a-l transforma intr-un an optimist, la sfarsitul caruia lumea se va indrepta din nou in directia buna. Insa, cum liderii UE nu au reusit sa inteleaga ca aceasta criza a datoriilor suverane se refera la solvabilitate si nu la lichiditatea disponibila, Saxo Bank crede ca o noua criza este inevitabila, iar previziunea sa asupra cresterii economice in Europa este, in cea mai mare parte, negativa. In SUA, desi se pare ca administratia actuala ar putea incheia un acord cu Republicanii cu privire la extinderea programului reducerii taxelor, spectrul austeritatii impune accent pe compensarea reducerilor cheltuielilor in scopul unui potential progres in problema reducerilor de taxe/cheltuieli. Astfel, cresterea SUA va fi probabil ceva mai puternica decat in alte zone. In Asia, cresterea va fi probabil mult mai slaba decat se prognozeaza, deoarece China intampina dificultati majore in reechilibrarea economiei sale. Incertitudinea este cu atat mai mare, cu cat regimul chinez este foarte capabil sa impuna cu forta activitati si modele de comportament.
Steen Jakobsen, Chief Economist la Saxo Bank, comenteaza: "Vine furtuna perfecta, dar nu trebuie sa ne panicam. Suntem increzatori ca 2012 va fi anul unei mari schimbari. Dar inainte de asta, vom vedea inca un trimestru de interventii ale factorilor de decizie politica, ce se va dovedi probabil contraproductiv si ne va duce rapid intr-un punct de cotitura si speranta pentru balanta anului 2012.”
"Economia mondiala a ridicat piciorul de pe acceleratie in 2011 pe masura ce cresterea comertului exterior si stimulentele guvernamentale au disparut, iar previziunile pentru 2012 sunt in aceeasi nota. Economiile dezvoltate se vor confrunta cu o cerere interna slaba datorata programelor de austeritate si pietelor slabe ale fortei de munca, in timp ce economiile emergente vor experimenta o scadere a comertului exterior ceea ce inseamna ca vor trebui sa se bazeze mai mult pe cererea interna, fapt care va duce la actiuni ale bancilor centrale in ideea relaxarii politicilor monetare. In general, ne asteptam ca, in 2012, cresterea mondiala sa scada in continuare pana la 3%.”
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice