Traficul pe Autostrada Bucuresti - Pitesti a fost inchis
Data publicarii: 03-02-2012 | Actualitate
Traficul pe A1 Bucuresti - Pitesti a fost inchis vineri incepand cu ora 16.15, din cauza intensificarii viscolului, informeaza vineri Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.
Potrivit CNADNR, traficul va fi redeschis in functie de evolutia conditiilor meteorologice.
Tot vineri a fost inchis traficul pe DN 5 Bucuresti - Giurgiu, de la ora 15.30, iar Compania a solicitat Politiei de Frontiera inchiderea punctului de frontiera Giurgiu - Ruse.
De asemenea, traficul pe DN 65A sectorul Rosiorii de Vede - Turnu Magurele a fost inchis, incepand cu ora 14.30, iar pe tronsonul Rosiorii de Vede - Buzoiesti se aplica restrictii pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa mai mare de 3,5 tone.
Tot vineri au mai fost inchise circulatiei, din cauza viscolului, DN 23A Focsani - Gologanu - Ciorasti, DN 2N Bogza - Dumbraveni - Jitia, incepand cu ora 13.00, Autostrada Soarelui, pe sectorul Bucuresti - Lehliu, incepand cu ora 12.30, DN 1D Albesti Paleologu - Urziceni, incepand cu ora 12.00, si DN 2 Urziceni - Buzau si DN 2R Jitia - Vintileasca (judetul Vrancea), incepand cu ora 11.30.
De asemenea, au ramas inchise alte patru drumuri nationale, respectiv DN 24D Barlad - Galati, DN 23B Maicanesti - Ciorasti, DN 22 Ramnicu Sarat - Braila si DN 2C Costesti - Slobozia.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a restrictionat, incepand cu ora 14.30, traficul pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa de peste 7,5 tone pe mai multe rute: A2 Lehliu - Cernavoda, DN 3 Lehliu - Calarasi, DN 3A Lehliu - Fetesti, DN 22C Cernavoda - Murfatlar si DN 3 Murfatlar - Constanta.
Restrictii de circulatie au mai fost impuse pe DN 4 Bucuresti - Oltenita, DN 5 Bucuresti - Giurgiu, DN 5B Ghimpati - Giurgiu, DN 10 Buzau - Brasov si DN 3 Bucuresti - Lehliu tot pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa de peste 7,5 tone.
Circulatia se desfasoara in conditii de iarna. CNADNR roaga participantii la trafic sa respecte semnalele agentilor de politie rutiera in vederea prevenirii ambuteiajelor. De asemenea, conducatorii auto trebuie sa adapteze viteza de deplasare la conditiile meteo-rutiere existente si sa echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarna, lanturi, lopata).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii