Bancile isi cauta functionari de rand
Data publicarii: 05-10-2006"Perioada in care bancarii stapaneau cumva piata fortei de munca pentru ca ofereau conditii pentru multi inimaginabil de bune e clar ca a trecut", apreciaza Rudolf Fedorovici, consultant al Advice Human Resources. Una dintre cauze este chiar competitia din sistemul bancar. "In ultimii doi ani pare sa nu mai fie de ajuns numarul celor care detin un nivel de experienta, pe o arie sau alta din activitatea bancara", observa Anneliese Anghel, Director Resurse Umane OTP Bank Romania.
La presiunea din interior se adauga dezvoltarea economiei per ansamblu si aparitia unor alte sectoare atractive, cum ar fi cel al industriei componentelor auto. "Noi nu mai suntem surprinsi acum de afluxul foarte mare de aplicatii care acum vin din sistemul bancar. Primim aproape zilnic CV-uri din acest domeniu. Cauta oportunitati mai bune, nu neaparat in sistem", apreciaza Fedorovici. Bancile nu mai au aceleasi resurse de a-i retine in competitie cu piata. "Toate aceste schimbari i-au facut pe recrutorii din banci pe de o parte sa creasca nivelul de motivare, pe de alta parte sa devina inventivi si creativi in recrutare", arata consultantul.
Mai exact, urmarirea si abordarea directa se fac acum si pentru pozitii care nu sunt de conducere. Aici, Fedorovici ii da ca exemplu pe specialisti in diferite instrumente bancare pe care bancile mici ii vaneaza de la bancile mai mari. "O organizatie in dezvoltare recurge si la tehnici care erau apanajul firmelor de consultanta, ca "head huntingul". Mai mult, pentru a-ti asigura o buna baza de selectie, este uneori necesar sa folosesti tehnica "vanatorii", abordarea directa, chiar si pentru pozitii mici, nonmanageriale", ne spune Anneliese Anghel.
"Specialistii sunt disputati de cel putin doua organizatii odata, asa ca, dincolo de oferta salariala si pozitie, angajatorii trebuie sa se ocupe din ce in ce mai mult de aspectele calitative, precum onestitate in informatii si relatii, deschidere, sustinere aratata angajatilor pentru a deveni un "employer of choice" (n.r.- companie preferata ca angajator) si pentru a reusi sa formeze cele mai bune echipe.
Tinerii reprezinta o solutie
Una dintre solutii este atragerea tinerilor absolventi pentru pozitiile "entry-level". Aceasta aduce mai multe beneficii bancilor. Pe langa oferta mai mare din care isi pot selecta personalul si salariul mai mic pe care il ofera, un alt aspect important este flexibilitatea tinerilor.
"Poti forma un candidat de la zero, asigurandu-te ca viitorul profesionist detine acele abilitati de care ai tu nevoie si le pune in valoare asa cum vrei, asa cum iti trebuie tie ca organizatie", apreciaza Fedorovici. Dar nu oricine poate aplica reteta. Solutia este posibila in cazul organizatiilor care au proceduri de lucru bine puse la punct.
AdevarulUltimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani