Citigroup studiaza posibilitatea preluarii Societe Generale sau a altor trei banci
Data publicarii: 05-10-2006BNP Paribas este cea mai mare banca din cele "tintite" de Citigroup, cu active de aproape 1.228 miliarde dolari si este pe locul 17 in topul intocmit de Forbes al celor mai mari companii din lume. Barclays este a 20 societate in topul Forbes a celor mai mari 2.000 de companii din lume si are active de 1.587 miliarde dolari. Societe Generale figureaza in topul Forbes pe locul 43, cu active de 815,3 miliarde euro. BBVA este cea mai mica banca din posibilele achizitii, cu active de 463,8 miliarde euro si este clasata pe pozitia a 58-a in topul Forbes. Clasamentul intocmit de revista americana Forbes foloseste date din 2005, iar departajarea a fost facuta de un indice compozit ce contine vanzari, profituri, active si valoarea de piata.
Articolul mentiona si ca grupul bancar american ar fi angajat o firma de avocatura pentru a analiza posibilele obstacolele legale ce ar putea aparea din achizitia unei banci rivale in oricare din cele trei tari, a informat editia online a The Times. "Angajarea unei firme de avocatur, lucru des intalnit, subliniaza si existenta posibilelor pericole date de achizitii peste granita, care pot fi complexe din punct de vedere legal si implica negocieri cu cativa regulatori nationali si internationali", a declarat jurnalistul The Times, Miles Costello.
Un purtator de cuvant al Citigroup, citat de cotidianul britanic, a refuzat sa comenteze articolul din La Tribune, descriindu-l ca "zvon si speculatie".
Daca zvonurile se dovedesc a fi adevarate, ar insemna ca Citigroup si-ar schimba politica, noteaza cotidianul britanic. Citigroup si-a reconstruit reputatia in ultimele 18 luni, in urma socurilor din Japonia, amenzilor in cazurile Enron si WorldCom si ciocniri cu regulatori internationali privind obligatiuni si tranzactii cu derivative controversate, mai scrie The Times.
Banca americana a primit o interdictie in martie 2005 de la Banca Federala interdictia de a mai face orice fel de achizitie majora pana isi va rezolva probleme interne. Interdictia a fost ridicata in aprilie, in urma progreselor facute.
Citigroup, una din companiile cele mai bune pentru consultanta privind fuziuni si achizitii, este cea mai mare companie de consultanta in ceea ce priveste consultanta bancara.
Societe Generale este prezenta in Romania prin Banca Romana pentru Dezvoltare si detine 58,32% din titlurile bancii romane. Citibank Romania este membra a grupului financiar american si este detinuta in proportie de 99,6% de Citibank Overseas Investment Corporation. BNP Paribas a fost una din bancile care s-au aratat interesate de preluarea Bancii Comerciale Romane, care a fost ulterior cumparata de Erste Bank.
Zvonul aparut in presa franceza a facut ca pretul titlurilor celor patru banci sa creasca miercuri. Actiunile SocGen au crescut cu 2,36%, iar actiunile Barclays au crescut cu 2,44% in cursul zilei de miercur, potrivt Business Weeki. Pretul titlurilor BNP Paribas a crescut cu 1,61% in urma zvonului, iar actiunile BBVA a crescut cu circa 1,6%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului