Uniunea Europeana a adoptat un nou tratat bugetar
Data publicarii: 31-01-2012 | Finante-Banci
Statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat luni seara, la Consiliul European, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta, menit sa consolideze disciplina lor bugetara, urmand sa fie introduse 'reguli de aur' pentru echilibrul bugetar, a anuntat Herman Van Rompuy, presedintele Uniunii Europene, transmite AFP.
'25 de state vor semna tratatul bugetar', a scris Van Rompuy pe contul sau de Twitter. Tratatul trebuie semnat la inceputul lunii martie si va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de cel putin 12 state.
Marea Britanie si Republica Ceha au refuzat sa adere la noul tratat. Potrivit presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, Republica Ceha a invocat 'ratiuni constitutionale' si dificultatea de a-l ratifica, liderul de la Elysee manifestandu-si surprinderea fata de aceasta schimbare de atitudine, in conditiile in care autoritatile de la Praga s-au declarat favorabile acestui tratat la Consiliul European din luna decembrie.
Potrivit noului tratat bugetar, statele semnatare se angajeaza ca deficitele lor structurale sa nu depaseasca 0,5% din PIB. Fiecare stat va fi obligat sa elaboreze un mecanism de corectie care se va declansa automat in cazul in care se vor inregistra devieri de la aceasta tinta.
Curtea Europeana de Justitie urmeaza sa verifice aplicarea regulii de aur bugetare si va putea fi sesizata de statele membre, ea putand sa aplice tarilor care nu respecta acest angajament amenzi ce pot ajunge pana la 0,1% din PIB.
Daca deficitul bugetar anual al unui stat va depasi 3% din PIB, se vor institui sanctiuni aproape automate impotriva respectivei tari.
Noul tratat raspunde exigentelor cancelarului german, Angela Merkel, care a solicitat adoptarea acestuia in schimbul contributiei financiare a tarii sale la sustinerea statelor din zona euro aflate in dificultate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice