Uniunea Europeana a adoptat un nou tratat bugetar
Data publicarii: 31-01-2012 | Finante-Banci
Statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat luni seara, la Consiliul European, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta, menit sa consolideze disciplina lor bugetara, urmand sa fie introduse 'reguli de aur' pentru echilibrul bugetar, a anuntat Herman Van Rompuy, presedintele Uniunii Europene, transmite AFP.
'25 de state vor semna tratatul bugetar', a scris Van Rompuy pe contul sau de Twitter. Tratatul trebuie semnat la inceputul lunii martie si va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de cel putin 12 state.
Marea Britanie si Republica Ceha au refuzat sa adere la noul tratat. Potrivit presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, Republica Ceha a invocat 'ratiuni constitutionale' si dificultatea de a-l ratifica, liderul de la Elysee manifestandu-si surprinderea fata de aceasta schimbare de atitudine, in conditiile in care autoritatile de la Praga s-au declarat favorabile acestui tratat la Consiliul European din luna decembrie.
Potrivit noului tratat bugetar, statele semnatare se angajeaza ca deficitele lor structurale sa nu depaseasca 0,5% din PIB. Fiecare stat va fi obligat sa elaboreze un mecanism de corectie care se va declansa automat in cazul in care se vor inregistra devieri de la aceasta tinta.
Curtea Europeana de Justitie urmeaza sa verifice aplicarea regulii de aur bugetare si va putea fi sesizata de statele membre, ea putand sa aplice tarilor care nu respecta acest angajament amenzi ce pot ajunge pana la 0,1% din PIB.
Daca deficitul bugetar anual al unui stat va depasi 3% din PIB, se vor institui sanctiuni aproape automate impotriva respectivei tari.
Noul tratat raspunde exigentelor cancelarului german, Angela Merkel, care a solicitat adoptarea acestuia in schimbul contributiei financiare a tarii sale la sustinerea statelor din zona euro aflate in dificultate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii