Centrala Nuclearelectrica Cernavoda a trecut cu brio toate testele de stres

Data publicarii: 26-01-2012 | Mediu

Centrala Nuclearelectrica (CNE) Cernavoda este printre cele mai sigure din lume, in exploatare, iar riscul producerii unui accident nuclear similar celui de la Fukushima (Japonia) este inexistent, potrivit rezultatelor testelor de stres, transmise organismelor europene.

Directorul CNE Cernavoda, Ionel Bucur, a declarat pentru AGERPRES ca nu exista motive de ingrijorare in privinta sigurantei in exploatare a celor doua unitati ale centralei nuclearoelectrice, in cazul producerii unor dezastre naturale extrem de severe. 

'In baza testelor de securitate nucleara (Stress Test) solicitate de Organizatia ENSREG (European Nuclear Safety Regulatory Group), in urma evenimentelor de la Fukushima, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a transmis la sfarsitul lunii octombrie 2011, organismelor europene, rezultatele 'Raportului de reevaluare a marginilor de securitate nucleara la CNE Cernavoda', ce releva faptul ca la Cernavoda nu este posibil un eveniment nuclear similar celui din Japonia. In cele peste 400 de pagini, documentul detaliaza raspunsul sistemelor centralei si al organizatiei in cazul aparitiei situatiilor extreme si indica faptul ca ambele unitati ale CNE Cernavoda, indeplinesc cerintele stipulate in proiectul initial si, mai mult, detin o margine de securitate suficient de mare in cazul unor cutremure puternice, inundatii, pierderii totale a alimentarii cu energie electrica si pierderii totale a ultimei surse de racire sau combinatii ale acestora. Totodata, prin trecerea in revista a tuturor scenariilor au fost confirmate sau identificate, si sunt in curs de implementare, imbunatatiri care pot sa creasca si mai mult limita de securitate. In primul rand a fost trasa concluzia ca la CNE Cernavoda nu este posibil un eveniment nuclear similar cu cel de la Fukushima, deoarece facilitatile suplimentare prevazute de tehnologia CANDU 6 aduc un plus de robustete', a declarat Bucur. 

In plus, potrivit raportului, s-a ajuns la concluzia ca sistemele si componentele ce au rol esential pentru securitatea centralei isi indeplinesc functiile chiar si in cazul unui cutremur caruia i se asociaza un PGA de 0,4g (Varf de Acceleratie la Nivelul Solului), adica cu peste 35% fata de PGA asociat unui cutremur cu probabilitate de aparitie odata la 10.000 de ani. Mai mult, o inundatie de orice tip nu poate afecta centrala si siguranta acesteia si toate analizele demonstreaza ca facilitatile existente asigura o margine de securitate mai mult decat suficienta in cazul celor mai defavorabile scenarii. 

Calculele probabilistice arata ca posibilitatea aparitiei unui astfel de eveniment, la reactoarele CNE Cernavoda, este de peste trei ori mai mica decat valoarea ceruta in ghidurile AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica). 

Directorul CNE Cernavoda a mai declarat ca in luna martie, anul acesta, este asteptata la Cernavoda, o comisie a Uniunii Europene care va verifica la fata locului datele cuprinse in raportul elaborat de CNCAN. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: