De unde va da Romania banii inapoi la FMI?

Data publicarii: 25-01-2012 | Finante-Banci

Incepand din 2012, va trebui sa returnam finantatorilor de la Washington 13,4 miliarde de euro. Daca nu va avea fonduri, Guvernul va fi nevoit sa creasca taxele, iar leul se va deprecia.

A venit si anul de gratie 2012, in care vom incepe sa rambursam banii luati prin controversatul imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), in valoare totala de aproximativ 13,4 miliarde de euro. Dincolo de discutiile privind (in)eficienta cu care au fost folositi acesti bani, adevarata problema pe care o vom avea de rezolvat in urmatorii patru ani este de unde vom face rost de fonduri pentru a ne plati ratele, dobanzile si comisioanele aferente acestui imprumut.

Intrebati de "Adevarul", analistii economici arata ca, in cazul in care Guvernul nu va avea la dispozitie bani pentru a-si plati partea catre FMI, ar putea fi nevoit sa mareasca in continuare taxele ori sa aplice noi reduceri de cheltuieli, inclusiv cu salariile. Sau sa se imprumute din banci pentru a trece, punctual, fiecare "hop" in parte, dar acest imprumut ar insemna o noua rostogolire a datoriilor care, pana la urma, tot pe spezele populatiei vor fi rambursate. O alta sursa de bani ar putea proveni din deprecierea leului (adica, in oglinda, scumpirea euro, cu intregul cortegiu de consecinte asupra popu-latiei care are de platit rate in valuta) sau chiar din revenirea pe crestere a inflatiei.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: