Oficial Ford: Amanarea taxei auto este o decizie foarte pozitiva
Data publicarii: 24-01-2012 | Auto
Amanarea cu un an a taxei auto in cazul autovehiculelor inmatriculate inainte de ianuarie 2007 este o decizie 'foarte pozitiva', apreciaza directorul executiv al companiei Ford Romania, Henrik Nenzen.
'Am inteles pe deplin intentia Ministerului Mediului, care face o treaba foarte buna, dar taxa care a fost propusa era nedreapta ('unfair') pentru cei care detineau automobile mai vechi de anul 2007', a declarat luni oficialul Ford.
Pe de alta parte, Nenzen a spus ca Ministerul Mediului a lucrat foarte bine, iar programul de innoire a parcului auto este unul foarte bun, pentru ca o masina veche polueaza de cinci ori mai mult decat una noua. 'Ministerul Mediului a lucrat foarte bine in 2011 pentru stoparea importurilor de masini europene rulate foarte vechi', a mai spus directorul executiv al Ford Romania.
Plata taxei auto in cazul autovehiculelor inmatriculate inainte de ianuarie 2007 a fost amanata cu un an pentru a da ragaz posesorilor sa-si vanda masinile, dar si pentru ca modalitatea de aplicare nu a fost suficient inteleasa de catre acestia, potrivit informatiilor remise, luni, AGERPRES, de catre Ministerul Mediului si Padurilor (MMP).
Potrivit MMP, decizia a fost luata la intalnirea de luni a Coalitiei de guvernamant, urmand ca miercuri, in sedinta de Guvern, sa fie inaintata o Ordonanta de urgenta care sa modifice Legea intrata in vigoare din 13 ianuarie 2012.
Noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau taxa auto, cum mai este cunoscuta, precum si normele de aplicare a acesteia, a intrat in vigoare incepand din data de 13 ianuarie, la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial si la doua zile dupa aprobarea in Guvern a normelor care fac posibila punerea in practica a actului normativ.
Taxa de poluare urma sa fie aplicata atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care se inmatriculau pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu a fost platita o astfel de taxa, aceasta fiind suportata de catre cumparator.
Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. Sumele pentru restituire sunt prevazute in bugetul Fondului pentru Mediu si se ridica la peste 200 de milioane lei.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost initiata de MMP, dupa ce Curtea Europeana de Justitie a declarat vechea taxa auto ca fiind discriminatorie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani