Curtea Constitutionala urmeaza sa dezbata miercuri sesizarea privind comasarea alegerilor
Data publicarii: 18-01-2012 | Politica
Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) urmeaza sa dezbata miercuri sesizarea depusa de USL privind constitutionalitatea legii privind comasarea alegerilor in anul 2012.
Sesizarea a fost depusa la CCR pe 22 decembrie 2011, initial fiind programata pentru dezbatere pe 12 ianuarie, insa judecatorii instantei constitutionale au amanat-o.
"Prin legea pentru comasarea alegerilor se incalca articolul 1 din Constitutie privind separarea puterilor in stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internationale - respectiv Codul bunelor practici in materie electorala, dar si articolele 15, 36, 37, 124 si 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor si presedintilor de consilii", declara in decembrie 2011 liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa.
Tot atunci PSD emitea un comunicat de presa in care avertiza ca "PDL si aliatii sai au decis ca oamenii pot sa voteze doar cand decide puterea politica, nu cand o cer actele constitutive ale unui stat care se pretinde democratic''.
Opozitia sustinea ca, in conditiile in care presedintele statului isi permite sa sustina ca ''stabilitatea'' - ''adica mentinerea puterii'' - este mai importanta decat democratia, ''este clar ca Romania se situeaza deplin in afara valorilor Uniunii Europene''.
Guvernul si-a angajat raspunderea, in decembrie 2011, in fata Parlamentului, pe proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare si locale din anul 2012 in aceeasi zi.
Executivul a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012. Proiectul de lege nu prevede si reducerea numarului de parlamentari. Data alegerilor comasate urmeaza sa se stabileasca prin hotarare de guvern.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman