Marfurile au avut un an mult mai slab fata de cel precedent
Data publicarii: 17-01-2012 | Afaceri
Aurul, petrolul si porumbul au reusit totusi sa marcheze aprecieri. Bumbacul, campionul scaderilor, a pierdut 36,35%. Petrolul a avansat cu 13,02%, mai ales in urma conflictului libian.
Anul 2011 a fost un an slab pentru cele mai multe marfuri tranzactionate pe bursele internationale, astfel incat, dintre marfurile cele mai intens utilizate, doar aurul, petrolul si porumbul au reusit sa marcheze aprecieri.
Turbulentele din Europa, criza ratingului suveran al SUA din primavara anului trecut si semnele de incetinire a economiei din China (ca urmare a unei politici monetare mai restrictive) si-au pus amprenta asupra cererii din partea consumatorilor, afectand in acelasi timp increderea in perspectivele economiei globale. Marfurile au avut astfel de suferit, indicele CRB (Commodity Research Bureau) depreciindu-se anul trecut cu 10,49%, dupa un castig spectaculos de 32,6% in 2010. Cu toate ca indicele a avansat in primele patru luni din 2011, corectiile ulterioare l-au impins in teritoriul negativ.
Cuprul, metal cu intensa utilizare industriala, corelat cu directia economiei reale, a resimtit din plin atat recalibrarea asteptarilor catre o recesiune in Europa si pierderea de viteza din China, cat si efectul evenimentelor naturale din Japonia : cotatiile au pierdut 22,5% in 2011.
Pe de alta parte, petrolul a avut un an bun, cu un castig de 13,02% anul trecut, desi cu mult mai mic decat in 2010, cand cotatiile au crescut cu 21,23%. «Pretul petrolului a reusit sa invinga tendinta descendenta a celor mai multe dintre marfuri, fiind sustinut mai ales de diminuarea ofertei in timpul conflictului din Libia si de instabilitatea din alte tari ale regiunii. Reducerea generarii de energie atomica in Japonia a condus de asemenea la o crestere a importurilor de petrol ca varianta alternativa. Cresterea de 13% intr-un an in care marfurile au scazut in medie cu 10% reprezinta o performanta de invidiat. Anul 2012 ar putea aduce noi aprecieri daca situatia din Iran degenereaza intr-un conflict care sa blocheze stramtoarea Ormuz», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Aurul a bifat o noua crestere in 2011, pretul sau avansand cu 10,23%. In 2010 metalul pretios crescuse cu 29,8%, incununand o intreaga decada de aprecieri anuale intre 2000 si 2010. Aurul a fost stimulat de politicile monetare foarte relaxate ale Federal Reserve care a incheiat in martie anul trecut injectii de 600 de miliarde de dolari in sistemul financiar, stimuland astfel cererea pentru active de protectie la riscurile de inflatie. Furtuna generata de scaderea ratingului SUA cu o treapta de catre S&P in august a anului trecut a fost argumentul esential pentru avansul aurului la nivelul maxim istoric de 1.920 dolari/uncie in septembrie 2011, inregistrand la acel moment un castig anual de 35%. Dupa depasirea momentului critic, balonul speculativ a inceput sa se dezumfle, aurul pastrand numai o treime din avansul maxim atins pe parcursul anului.
« Incetinirea economiei europene este amplificata de agitatia din pietele de datorie, iar scaderile de rating efectuate la sfarsitul saptamanii trecute de catre S&P sporesc prudenta investitorilor, ceea ce ii poate impinge inspre achizitii de aur. De asemenea, o reducere a turatiei PIB-ului in SUA ar putea aduce noi stimulente pe partea de politica monetara, care sa reaprinda interesul pentru achizitia de aur ca activ de protectie la riscuri inflationiste. Este posibil ca aurul sa inregistreze miscari foarte abrupte in 2012, insa la finalul acestuia cotatiile sa fie in apreciere», a precizat Victor Safta.
Marfurile agricole au avut o performanta modesta anul trecut : porumbul s-a scumpit cu 3,1%, in timp ce pretul graului a pierdut 20%, iar zaharul pe pietele internationale s-a ieftinit cu 27,8%. Aceasta dupa ce anul 2010 venise cu cresteri de 50%, respectiv 44,5% pentru porumb si grau. « Lipsa evenimentelor cu impact catastrofic care zguduisera pietele in 2010 au permis ca anul trecut cotatiile marfurilor agricole sa se reaseze pe paliere mai sustenabile. In Romania, putine dintre aceste evolutii s-au regasit in preturile produselor la raft. In 2012, ca urmare a vremii mult impredictibile, oferta si deci evolutia preturilor produselor agricole sunt greu de estimat», a aratat Victor Safta.
Bumbacul, vedeta anului 2010, a fost codas in 2011. Suprafetele plantate si productia au crescut dupa ce agricultorii au devenit foarte interesati de plantarea bumbacului, impulsionati de scumpirea acestuia cu 89,1% in 2010. In plus, nici seceta care afectase productia acum doi ani nu s-a mai repetat, astfel incat tosi factorii au dus la o presiune continua asupra preturilor din partea unei oferte in exces, pretul bumbacului scazand cu 36,25% anul trecut, devenind din campion - cel mai mare perdant.
« Incertitudinea privind evolutia Europei va continua sa puna o anumita presiune negativa pe pretul marfurilor in general. Daca insa Banca Centrala Europeana isi schimba atitudinea, devenind mai putin ingrijorata de inflatie sau Federal Reserve alege calea tiparnitei intr-un an electoral pentru americani, atunci materiile prime ar putea inregistra un an mult mai bun in 2012 decat a fost precedentul», a precizat Victor Safta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman