Executivul a aprobat normele de aplicare a noii taxe auto
Data publicarii: 12-01-2012 | Auto
Normele de aplicare ale noii Legi privind taxa de poluare auto au fost aprobate de catre Guvern in sedinta de miercuri, potrivit informatiilor remise Agerpres de Ministerului Mediului si Padurilor /MMP/.
Noua lege a fost publicata in Monitorul Oficial marti si urmeaza sa intre efectiv in vigoare in cel mult trei zile de la publicare intrucat nu au existat precizari suplimentare.
Potrivit MMP, aplicarea efectiva a legii va fi posibila numai dupa ce Executivul va aproba in sedinta saptamanala normele metodologice necesare.
Ministerul Mediului a adaugat ca aprobarea normelor de aplicare a noii Legi privind taxa de poluare auto ar putea avea loc fie in sedinta de miercuri a Guvernului, fie in intalnirea de saptamana viitoare de la Palatul Victoria.
Noul act normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.
In acest sens, persoanele care au platit pentru taxa de poluare sume mai mari decat cele rezultate din aplicarea acestei legi se pot prezenta la ghiseele organelor fiscale competente pentru a solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa, in conditiile legii.
Conform legii, care are la baza principiul 'poluatorul plateste', taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi, cat si second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania.
Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare actul normativ.
Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita si se calculeaza pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, dar se va tine cont si de uzura autoturismului.
Taxa de poluare constituie venit pentru bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finantate mai multe programe de mediu, printre care Rabla, Casa Verde, Programul de impadurire a terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor, Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati, Programul pentru cresterea productiei de energie din surse regenerabile si Programul vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare.
La jumatatea lunii decembrie a anului trecut, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca valoarea diferentei de taxa ce trebuie returnata se ridica la circa 200 milioane lei.
Proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobat, in decembrie anul trecut, in plenul Camerei Deputatilor, cu 213 voturi 'pentru', 17 'impotriva' si 34 de abtineri.
La randul sau, presedintele Traian Basescu a promulgat, in data de 5 ianuarie 2012, Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Proiectul de act normativ a fost initiat de MMP dupa ce Curtea Europeana de Justitie a declarat vechea taxa auto ca fiind discriminatorie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului