CCR: Legea eutanasierii cainilor fara stapan este neconstitutionala
Data publicarii: 11-01-2012 | Diverse
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis, miercuri, sesizarea depusa de PSD si PNL privind neconstitutionalitatea legii eutanasierii cainilor fara stapan. Curtea Constitutionala a decis ca art. 6 si 8 din lege incalca Constitutia.Decizia este definitiva.
Conform sesizarii PSD-PNL, problema eutanasierii si a conditiilor in care este dispusa aceasta este "principala problema a legii", eutanasierea este o masura extrema, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internationale, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu.
Documentul releva ca eutanasierea este contrara principiilor si prevederilor Declaratiei Universale a Drepturilor Animalelor, proclamata la Paris, in 1978. "Legea adoptata nu face referire la legislatia de protectie a animalelor, nu include niciun principiu de protectie si asigurare a respectarii drepturilor animalelor si, in general, prevederile de protectie a drepturilor acestora sunt minime", afirma sursa citata.
Sesizarea semnaleaza ca eutanasierea trebuie sa ramana o masura exceptionala, care se dispune in conditii exceptionale, fiind incurajata solutia viabila a "reducerii reproductiei neplanificate a cainilor", prin sterilizarea acestora. "Eutanasierea este totdeauna individuala si nu colectiva. Nu pot decide comunitatile, oricat de legitim si democratic ar parea, eutanasierea cainilor fara stapan", se arata in documentul mentionat.
Legea cainilor fara stapan a fost adoptata in luna noiembrie 2011 de Camera Deputatilor si prevede ca eutanasierea cainilor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier.
Propunerea prevede si ciparea cainilor, inclusiv a celor care au stapani.
Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti, au obligatia de a infiinta in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.
De asemenea, consiliile locale, respectiv CGMB au obligatia de a amenaja si de a suplimenta din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini. Cainii vor adapostiti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari.
Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intretinere in cuantumul stabilit prin hotarare de consiliul local.
In cazul cainilor nerevendicati se prevede posibilitatea adoptarii acestora in termen de sapte zile de catre persoane fizice, juridice sau de centrele de adoptie infiintate de organizatiile si fundatiile pentru protectia animalelor.
Pentru adoptarea cainilor din adaposturi trebuie indeplinite o serie de conditii, precum: prezentarea dovezii spatiului cu conditii corespunzatoare de crestere si adapostire, prezentarea dovezii resurselor materiale necesare pentru intretinere, prezentarea acordului asociatiei de proprietari sau vecinilor in cazul adoptarii a mai mult de doi caini, achitarea unei taxe stabilita de consiliul local, inregistrarea imediat dupa adoptie a cainelui in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan. De asemenea, proprietarii au obligatia identificarii acestora prin microcipare sau alt mijloc.
Cainii cu varsta de pana la cinci luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare sau adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni.
Revendicarea, adoptarea si returnarea cainilor in teritoriu se va face numai dupa ce acestia au fost consultati de medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Nationala Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii