Dr. Raed Arafat: Plec trist, dar cu capul sus
Data publicarii: 11-01-2012 | Actualitate
Dr. Raed Arafat a declarat marti ca pleaca trist, dar cu capul sus din functia de subsecretar de stat, subliniind ca nu este de acord cu punctul de vedere oficial al Ministerului Sanatatii privind noile prevederi propuse pentru sistemul de urgenta.
"Nu pot sa intru in polemici telefonice cu nimeni, indiferent daca este domnul presedinte sau altcineva, pe aspecte tehnice care necesita discutii amanuntite, pe un subiect care se poate epuiza prin cateva intrebari care nu inseamna nimic din punct de vedere al analizei de impact asupra sistemului de urgenta", a explicat Arafat, intr-o conferinta de presa.
El a reliefat ca s-a pus transant problema ca, daca nu este de acord cu punctul de vedere oficial al Ministerului Sanatatii, atunci trebuie sa plece din functia de subsecretar de stat.
"Eu nu sunt de acord cu punctul de vedere oficial al Ministerului Sanatatii privind sistemul de urgenta, deoarece consider ca va avea un impact negativ asupra lui. Iesind in afara MS, voi putea sa apar poate mai bine sistemul de urgenta", a spus Arafat.
El a adaugat ca actuala legislatie aflata in vigoare nu este meritul sau, ci al mai multor oameni, al unei comisii, fiind rezultatul unei munci de trei-patru ani. "Este o legislatie care a fost tradusa de Banca Mondiala si utilizata ca exemplu pentru a se inspira si alte tari", a accentuat Arafat, care a completat ca ii este teama ca acest act normativ va disparea cu totul dupa aparitia propunerii noii legi Vladescu.
Din noul proiect dispare integral capitolul de corelare a SMURD-ului intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor, a explicat Arafat.
El a spus ca trei luni a incercat sa aiba un dialog cu membrii Comisiei prezidentiale care a elaborat noul proiect de lege, dar fara succes.
Dr. Raed Arafat a repetat in mai multe randuri ca a atras atentia ca se distruge ceea ce este bun si ca se inlocuieste cu ceva nou care nu se stie cum va functiona.
In prezent, este vorba de un sistem de urgenta integrat, dar interdependent, a precizat el. "Sistemul integrat, in conceptia lui, este colaborarea si complementaritatea pentru a sprijini cetateanul si care executa o misiune data de stat in baza unei legislatii, care spune ca asistenta medicala de urgenta este datoria statului si dreptul cetateanului. De la acest sistem se ajunge la un sistem in care domina comercialul si care va intra in competitivitate cu sistemul public, sistem care devine vulnerabil", a explicat Arafat.
El a opinat ca un sistem in care interesele comerciale sunt predominante si in care fiecare firma cauta sa ocupe locul celeilalte, sistemul se va dezintegra si acest lucru se va vedea nu imediat, ci in doi, trei ani.
Sistemul de urgenta trebuie discutat la nivel tehnic si strategic si trebuie ascultati specialistii, a evidentiat Arafat, adaugand ca, din pacate, "cei care au scris propunerea de lege nu au nici cea mai mica competenta in domeniul asistentei de urgenta si al organizarii acestei asistente medicale de urgenta".
Intrebat despre impactul asupra pacientului, dr. Arafat a spus ca sistemul va fi mai slab, clientul in stare critica nu isi poate alege serviciul care sa il trateze, iar sistemul de stat va ramane fara personal medical.
El a spus ca pleaca trist, dar cu capul sus si, de fiecare data cand a plecat de la minister, a plecat linistit, a dormit linistit pentru ca stie ca nu a facut nimic rau.
Arafat a accentuat asupra faptului ca pentru acest sistem s-a muncit foarte mult in Ministerul Sanatatii si a apreciat sustinerea acestuia de toate guvernele, inclusiv cel actual.
El a spus ca se intoarce la postul sau de la spitalul din Mures, dar este posibil sa isi ia un concediu fara plata pentru doua, trei luni pentru a organiza dezbateri pe noul proiectul de lege.
In legatura cu noul consilier pe probleme de urgenta, Raed Arafat a sustinut ca acesta a distrus sistemul SMURD de la Iasi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii