Prefectul din Arges: Statul va prelua rafinaria Arpechim
Data publicarii: 10-01-2012 | Afaceri
Statul roman va prelua in scurt timp rafinaria Arpechim de langa Pitesti, discutiile purtate in acest sens cu OMV Petrom fiind in faza finala, a anuntat luni prefectul judetului Arges, Gheorghe Davidescu.
"Statul roman va prelua Arpechim, discutiile sunt in faza finala cu OMV. (...) Cel mai tarziu in aprilie, Arpechim va functiona sub tutela statului roman", a declarat prefectul, care a precizat ca informatia privind preluarea i-a parvenit inca de la sfarsitul saptamanii trecute.
Gheorghe Davidescu sustine ca negocierile privind posibila preluare a rafinariei de catre stat au fost intarziate nu de reprezentantii OMV Petrom, ci de unii functionari din interiorul Ministerului Economiei. "Am aflat ca erau frane si piedici din interiorul Ministerului Economiei. Cei de la OMV nu au fost chiar atat de refractari, functionarii din minister sunt cei care au tergiversat", a afirmat prefectul.
Davidescu a mai spus ca, dupa preluare, urmatorul pas va fi privatizarea Arpechim la pachet cu Oltchim. Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis, pe 24 martie 2011, inchiderea permanenta a rafinariei Arpechim, urmand sa acorde salariatilor care vor fi disponibilizati, pentru plati compensatorii si alte masuri de protectie sociala, circa 10 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al companiei petroliere, decizia de inchidere este in conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile si de a creste eficienta.
Ulterior, reprezentantii Petrom au acceptat, in urma unor discutii purtate cu parlamentari si reprezentanti ai administratiilor locale din judetele Arges si Valcea, sa amane cu sase luni inchiderea rafinariei, pentru a acorda timp Guvernului sa gaseasca o solutie de rezolvare a problemei, perioada de negocieri fiind ulterior prelungita.
Rafinaria Arpechim mai are in prezent peste 600 de salariati, 259 dintre acestia fiind, incepand de luni, in preaviz de 60 de zile inainte de disponibilizare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii