Mobilizare fara precedent a opozitiei ungare impotriva premierului Viktor Orban
Data publicarii: 03-01-2012 | Finante-Banci
Zeci de mii de persoane - 100.000, potrivit organizatorilor (70.000, afirma observatorii) - au manifestat luni seara la Budapesta impotriva premierului conservator Viktor Orban, mobilizare fara precedent la apelul partidelor de stanga si ecologiste, precum si a societatii civile.
Daca pana in prezent apelurile la manifestatii impotriva guvernului atrageau cel mult cateva mii de persoane, de aceasta data zeci de mii de opozanti s-au mobilizat pentru a protesta impotriva noii Constitutii ungare, estimand ca ea afecteaza democratia.
Chiar in momentul in care Viktor Orban si sustinatorii lui celebrau noua Constitutie la Opera din Budapesta, manifestantii se adunasera in apropiere cu slogane ca 'Va exista din nou o republica', aluzie directa la disparitia - in noua Constitutie - a denumirii 'Republica Ungaria', inlocuita prin 'Ungaria'.
Partidul socialist MSZP, partidul ecologist de stanga LMP si noul partid DK al fostului prim-ministru socialist Ferenc Gyurcsany au participat la reuniune, alaturi de numeroase miscari ale societatii civile.
Manifestantii au scandat sloganuri impotriva lui Viktor Orban, agitand pancarte cu inscriptii ca 'Destul !', 'Dictatura Orban', 'Orbanistan'. 'Victor Orvan si servitorii lui au facut ca Ungaria sa ajunga dintr-o tara promitatoare in locul cel mai sumbru al Europei', a comentat inainte de inceperea manifestatiei deputatul socialist Tibor Szanyi.
Noua Constitutie, adoptata in aprilie datorita majoritatii de doua treimi de care se bucura in Parlament partidul Fidesz al lui Viktor Orban, a suscitat criticile Uniunii Europene, ale sefei diplomatiei americane Hillary Clinton, ale FMI si a numeroase organizatii nonguvernamentale.
Detractorii sai ii reproseaza lui Viktor Orban ca a limitat puterile Curtii constitutionale, ca ameninta pluralismul presei si ca pune capat independentei justitiei.
Legile constitutionale care o insotesc sunt considerate a afecta independenta Bancii centrale, un ajutor in favoarea Fidesz pentru viitoarele alegeri legislative si un mod de a impune politica fiscala a regimului conservator viitoarelor guverne.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani