Mobilizare fara precedent a opozitiei ungare impotriva premierului Viktor Orban
Data publicarii: 03-01-2012 | Finante-Banci
Zeci de mii de persoane - 100.000, potrivit organizatorilor (70.000, afirma observatorii) - au manifestat luni seara la Budapesta impotriva premierului conservator Viktor Orban, mobilizare fara precedent la apelul partidelor de stanga si ecologiste, precum si a societatii civile.
Daca pana in prezent apelurile la manifestatii impotriva guvernului atrageau cel mult cateva mii de persoane, de aceasta data zeci de mii de opozanti s-au mobilizat pentru a protesta impotriva noii Constitutii ungare, estimand ca ea afecteaza democratia.
Chiar in momentul in care Viktor Orban si sustinatorii lui celebrau noua Constitutie la Opera din Budapesta, manifestantii se adunasera in apropiere cu slogane ca 'Va exista din nou o republica', aluzie directa la disparitia - in noua Constitutie - a denumirii 'Republica Ungaria', inlocuita prin 'Ungaria'.
Partidul socialist MSZP, partidul ecologist de stanga LMP si noul partid DK al fostului prim-ministru socialist Ferenc Gyurcsany au participat la reuniune, alaturi de numeroase miscari ale societatii civile.
Manifestantii au scandat sloganuri impotriva lui Viktor Orban, agitand pancarte cu inscriptii ca 'Destul !', 'Dictatura Orban', 'Orbanistan'. 'Victor Orvan si servitorii lui au facut ca Ungaria sa ajunga dintr-o tara promitatoare in locul cel mai sumbru al Europei', a comentat inainte de inceperea manifestatiei deputatul socialist Tibor Szanyi.
Noua Constitutie, adoptata in aprilie datorita majoritatii de doua treimi de care se bucura in Parlament partidul Fidesz al lui Viktor Orban, a suscitat criticile Uniunii Europene, ale sefei diplomatiei americane Hillary Clinton, ale FMI si a numeroase organizatii nonguvernamentale.
Detractorii sai ii reproseaza lui Viktor Orban ca a limitat puterile Curtii constitutionale, ca ameninta pluralismul presei si ca pune capat independentei justitiei.
Legile constitutionale care o insotesc sunt considerate a afecta independenta Bancii centrale, un ajutor in favoarea Fidesz pentru viitoarele alegeri legislative si un mod de a impune politica fiscala a regimului conservator viitoarelor guverne.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii