FMI a deblocat 507 milioane de euro pentru Romania
Data publicarii: 20-12-2011 | Finante-Banci
Fondul Monetar International a anuntat luni ca a deblocat 507 milioane de euro pentru Romania, care a refuzat suma pentru moment, preferand sa o pastreze in rezerva, relateaza AFP.
Consiliul de Administratie al institutiei cu sediul la Washington a dat unda verde pentru varsarea acestei sume catre Bucuresti, in cadrul unui acord de 3,6 miliarde de euro convenit in martie, se arata intr-un comunicat al FMI.
Insa 'autoritatile (romane) au precizat ca vor continua sa considere acordul ca fiind un acord de tip preventiv si ca, prin urmare, nu intentioneaza sa traga' banii, a precizat FMI.
Economia Romaniei a intrat in recesiune in 2009 pe fondul crizei mondiale. Un plan de finantare de 20 de miliarde de euro din partea FMI, Uniunii Europene si Bancii Mondiale a fost necesar pentru a permite statului sa faca fata crizei, reaminteste AFP.
Romania a realizat progrese considerabile, dar au sporit riscurile, din cauza turbulentelor financiare din zona euro, a declarat David Lipton, director adjunct al FMI, in comunicatul transmis de institutie dupa ce FMI a aprobat cea de-a treia evaluare in cadrul acordului de precautie.
'Romania a realizat progrese considerabile sub programul sprijinit de Fondul Monetar International. Implementarea politicilor ramane solida si toate tintele programului au fost indeplinite. A revenit cresterea economiei, in timp ce inflatia a scazut. Totusi, au sporit considerabil riscurile din cauza turbulentelor financiare din zona euro. Angajamentul continuu pentru reformarea economiei este crucial pentru a face fata incertitudinilor actuale', a afirmat David Lipton.
'Autoritatile sunt in grafic pentru a indeplini tintele fiscale pentru 2011, iar bugetul pe 2012 ar trebui sa duca la un deficit mult sub 3% din PIB anul viitor. Sunt binevenite planurile referitoare la problemele cronice din sectorul sanatatii si de imbunatatire a administrarii fiscale.
Sunt, de asemenea, necesare progrese suplimentare pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE. Eforturi suplimentare pentru reformarea companiilor de stat, impreuna cu o reglementare sporita si o politica de preturi orientata catre piata vor fi esentiale pentru reducerea arieratelor, imbunatatirea eficientei economice si sprijinirea cresterii', a afirmat oficialul FMI.
Acesta a avertizat ca 'riscurile din sistemul bancar, ce decurg din dificultatile inregistrate in alte zone ale Europei, cer o vigilenta puternica din partea autoritatilor de supervizare. Sporirea monitorizarii si planuri detaliate pentru starea de urgenta - inclusiv proceduri pentru utilizarea noilor imputerniciri din sectorul bancar - pentru a preveni posibila contaminare, ar trebui sa fie obiectivul central. Chiar daca inflatia a scazut semnificativ, politica monetara ar trebui sa ramana prudenta, pe fondul actualelor incertitudini'.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani