BCE avertizeaza asupra impactului noilor reglementari privind capitalul bancilor
Data publicarii: 16-12-2011 | Finante-Banci
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a cerut autoritatile de reglementare din sectorul bancar sa se asigure ca regulile mai dure privind capitalul nu vor duce la o criza a creditelor, admitand pentru prima data ca reglementarea mai ferma poate afecta fragila crestere a economiei, transmite Reuters.
Bancile europene trebuie sa-si majoreze capitalul cu 114,7 miliarde de euro, suma cu peste opt miliarde de euro mai mare decat se estima anterior, potrivit celor mai recente teste de stres derulate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), intr-o incercare de a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.
EBA a anuntat ca bancile comerciale trebuie sa-si majoreze capitalul pentru a ajunge la o rata de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilitatii unei banci) de 9%, mai ridicata decat minimul de 7% decis pe plan mondial, care ar urma sa intre in vigoare din 2013.
Anterior, BCE a sustinut ca reglementarile mai dure privind capitalul nu vor afecta cresterea economiei, dar Mario Draghi si-a exprimat, intr-un discurs rostit la Berlin, temerile privind impactul noilor cerinte asupra creditarii sectorului privat.
'Bancile din zona euro se afla sub presiune din cauza capitalului lor si a conditiilor de finantare. Planul de majorare a capitalului lor reprezinta o incercare de a recastiga increderea pietelor, dar va fi un proces dificil', a afirmat seful BCE. Acesta a adaugat: 'Autoritatile publice trebuie sa amortizeze impactul noilor reglementari asupra economiei reale iar bancile ar trebui sa ia in considerare restrangerea dividendelor si a compensatiilor pentru a-si intari capitalul'.
Draghi a avertizat ca actionarii nu sunt intotdeauna receptivi la majorarea capitalului, dar alte optiuni sunt mai rele din cauza impactului lor economic.
'Vanzarea activelor este mai putin preferabila si reducerea creditarii economiei reale este chiar mai rea', sustine oficialul BCE. Acesta a dat asigurari ca BCE si-a adus contributia la protejarea fluxurilor de imprumuturi catre sectorul privat adoptand masuri de sprijinire a sectorului bancar.
Banca Centrala Europeana a anuntat saptamana trecuta ca, pentru prima data in istoria sa, va oferi bancilor credite cu maturitatea pe trei ani, in ideea de a evita ca actuala criza a datoriilor sa provoace o criza a creditului care sa sufoce economia blocului comunitar.
Noul presedinte al BCE, Mario Draghi, a anuntat ca o operatiune de refinantare pe 36 de luni din data de 21 decembrie va inlocui o oferta de finantare pe 12 luni pe care o avea in vedere anterior BCE. In plus, BCE va acoperi toate cererile si va exista posibilitatea unei rambursari anticipate dupa un an.
De asemenea, BCE a decis sa faciliteze accesul la creditele sale pentru banci prin extinderea garantiilor cerute precum si prin reducerea nivelului rezervelor la 1% de la 2%.
Anterior, Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa reduca dobanda de referinta cu un sfert de punct pana la nivelul record de 1%. Este pentru a doua oara in decursul ultimelor sase saptamani cand BCE opteaza pentru reducerea costului creditului in ideea stimularii economiei zonei euro. In trimestrul al treilea al acestui an zona euro a inregistrat o crestere anemica de doar 0,2%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice