15 milioane de lire sterline, cel mai mare salariu britanic
Data publicarii: 03-10-2006De altfel, din topul celor mai bine platiti directori din Marea Britanie fac parte mai multi reprezentanti ai unor companii de minerit, care au avut de castigat de pe urma exploziei din ultima vreme a preturilor la metale pe pietele mondiale.
Studiul mai arata ca opt directori au salarii de baza (inainte de aplicarea sporurilor sau bonusurilor) de peste 1 milion de lire sterline anual, printre acestia numarandu-se directorul Tesco, Terry Leahy, Lord Browne de la British Petroleum si Charles Allen de la ITV. Daca se iau in considerare si bonusurile adaugate salariilor, atunci numarul directorilor recompensati cu mai mult de un milion ajunge la aproximativ 200.
In medie, directorii executivi castiga aproximativ 2,4 milioane de lire sterline pe an, in vreme ce directorii financiari sunt platiti cu in jur de 1,1 milioane anual. Salarii extravagante au insa mai ales presedintii consiliilor de administratie, care indeplinesc functia de directori executivi numai cateva zile pe saptamana. Lucrand in medie doua zile pe saptamana, acestia castiga aproximativ 270.000 de lire sterline, fara a include cheltuielile personale. Dar exista si presedinti ale caror salarii depasesc cu mult media.
Astfel, John Sunderland, de la Cadbury-Schweppes, a castigat anul trecut 3,5 milioane de lire sterline, realizand un venit de 2 milioane de dolari numai din recompensa sub forma pachetelor de actiuni. Cea mai bine platita femeie din topul Guardian este Marjorie Scardino, directorul executiv de la Grupul Pearson, care detine Financial Times si Penguin Books. Anul trecut, Scardino a castigat 1,8 milioane de lire sterline, suma care include un bonus record de un milion de lire. Doar alte doua femei au mai fost recompensate cu peste un milion, si anume Linda Cook, de la Shell, si Rona Fairhead, tot de la Grupul Pearson.
Daca se calculeaza sumele totale castigate de consiliile de administratie ale firmelor, pe locul intai al celor mai bine platite conduceri de corporatii se afla Xstrata, unde cei 12 directori au castigat un total de 21 de milioane de lire sterline anul trecut. Studiul mai arata si care vor fi cei mai bine platiti pensionari din Marea Britanie.
Pe locul intai din acest top se regaseste din nou Lord Browne, de la British Petroleum, care isi va alina batranetile cu o pensie de 991.000 de lire sterline pe an, dupa ce va inceta in 2008 sa fie salariat activ la BP. In fine, daca se studiaza salariile per ansamblu in companii, cei mai generosi angajatori sunt in general firmele de servicii financiare din Londra.
Cei mai bine platiti din Marea Britanie sunt angajatii de la firma de investitii de risc 3i, unde salariul mediu anual este de 174.625 lire sterline si a crescut anul trecut cu 60% fata de anul precedent.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani